Όργανα & Λειτουργίες του πεπτικού συστήματος

Όργανα & Λειτουργίες του πεπτικού συστήματος

  • Στόμα: κατάτμηση (μάσηση) και ανάμιξη των τροφών με σίελο από τους σιελογόνους αδένες (ενζυμικές αντιδράσεις)
  • Οισοφάγος: διοχέτευση τροφών προς το στομάχι
  • Στομάχι: παροχή οξέων (κυρίως HCl) και γαστρικού υγρού (μετατροπή στερεάς τροφής σε ρευστή και μερική πέψη/ απορρόφηση, κυρίως ύστερα από ενζυμικές/χημικές υδρολύσεις)
  • Λεπτό έντερο: μετατροπή όλων των τροφών σε θρεπτικά συστατικά και απορρόφηση αυτών από τα εντερικά τοιχώματα προς το αίμα και τη λέμφο
  • Ήπαρ (συκώτι): Παρασκευή χολής (χολικά οξέα) για τη μετατροπή των λιπών σε γαλακτώματα και στη συνέχεια πέψη αυτών
  • Χοληδόχος κύστη: προσωρινή αποθήκευση της χολή προς απελευθέρωση της (έκκριση) στο λεπτό έντερο, όταν παρουσιαστεί ανάγκη (λίπη – έλαια)
  • Πάγκρεας: Παρασκευή ενζύμων (για ενζυμικές αντιδράσεις/ πέψη) και δισανθρακικών αλάτων (για εξουδετέρωση των οξέων του στομάχου). Διοχέτευση παγκρεατικού υγρού στο λεπτό έντερο
  • Κόλον: (μεγαλύτερο τμήμα παχέος εντέρου) à απορρόφηση νερού και μεταλλικών αλάτων. Συμπύκνωση και διοχέτευση άπεπτων – μη διαιτητικών συστατικών των τροφών (φυτικές ίνες, βακτηρίδια, λίγο νερό) προς το ορθόν
  • Ορθόν: αποθήκευση άχρηστων υλικών (περιττωμάτων)
  • Πρωκτός: έξοδος περιττωμάτων (κοπράνων)

(Σφλώμος Κ., 2011)