Αποτελεί την πιο συνηθισμένη νόσο των εφήβων που όμως μπορεί να συμβεί και κατά την ενήλικη ζωή. Οφείλεται στην παραγωγή σμηγματογόνων αδένων.
Αίτια Ακμής
- Άγχος
- Κληρονομικά αίτια
- Ορμόνες
- Υπερβολική αύξηση μικροβίων
- Τρόφιμα: πολλά τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή την επιδείνωση προβλημάτων ακμής όπως η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τρόφιμα πλούσια σε λίπος, γάλα, ζάχαρη, γλυκά
Αντιμετώπιση Ακμής
- Αποβολή άγχους
- Διακοπή αισθημάτων ενοχής σχετικά με τα τρόφιμα
- Συχνά και μικρά γεύματα/ ημέρα (5-6, πρωινό-δεκατιανό-μεσημεριανό-απογευματινό-βραδινό-προαιρετικά προ ύπνου)
- Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
- Αύξηση κατανάλωσης νερού και φυσικών χυμών από φρούτα και λαχανικά
- Διακοπή κατανάλωσης αναψυκτικών
- Αποφυγή/Μείωση κατανάλωσης τροφίμων πλούσιων σε λίπος όπως γλυκά, γάλα ή γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά, μπέικον, κρέας πλούσιο σε λιπαρά όπως το αρνί, ψάρι πλούσιο σε λιπαρά όπως η ρέγγα, το σκουμπρί, ο σολομός, ο μπακαλιάρος, η σαρδέλα
- Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ψωμί κ.ά.)
- Προτίμηση κατανάλωσης σπιτικών τροφίμων/ γευμάτων και αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων του εμπορίου όπως κονσέρβες, μπάρες δημητριακών, χυμοί κ.ά.
- Αύξηση κατανάλωσης οσπρίων (π.χ. φακές, ρεβίθια), σπόρων (λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος κ.ά.) και ξηρών καρπών (π.χ. καρύδια, αμύγδαλα)
- Κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μέτρο και όχι σε φάση έξαρσης συμπτωμάτων
Ενδεικτικό Ημερήσιο Πρόγραμμα Διατροφής
Πρωινό
- 1 ποτήρι γάλα 0-2% λιπαρά
- 1/2 φλιτζάνι τσαγιού δημητριακά ολικής άλεσης ή βρώμη
- 1/2 μπανάνα σε φέτες
Δεκατιανό
- Φυσικό χυμό από 2 φρούτα
- 1 σπιτική μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης
Μεσημεριανό
- 1 μερίδα (1 φλιτζάνι τσαγιού) όσπρια π.χ. φακές ή ρεβίθια
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 αυγό βραστό
- 3-4 ντοματίνια
- 1 λεπτή φέτα ψωμί ολικής άλεσης
Απογευματινό
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι 0-2% λιπαρά
- 1 κουταλιά γλυκού μέλι
- 3 ολόκληρα καρύδια
Βραδινό
- Ανάμεικτη σαλάτα (1-2 φλιτζάνι,-α τσαγιού) από πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, λάχανο κ.ά.
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 1 μερίδα (90 γραμμάρια) κοτόπουλο στήθος
- 1 παξιμάδι ολικής άλεσης
Προαιρετικά Προ Ύπνου
- 1 φρούτο π.χ. μήλο
Το παραπάνω ημερήσιο πρόγραμμα διατροφής είναι ενδεικτικό και δεν στοχεύει σε αύξηση ή μείωση του σωματικού βάρους. Σε περίπτωση που είσαι λιπαβαρής ή υπέρβαρος ή παχύσαρκος και επιθυμείς να αυξήσεις ή μειώσεις αντίστοιχα το σωματικό σου βάρος τότε μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί μου ώστε να σε κατευθύνω – βοηθήσω να ευοδώσεις εύκολα και γρήγορα τον στόχο σου και κυρίως χωρίς να επιβαρύνεις την υγεία σου (σωματική-ψυχική).
Μάθε σε ποια κατηγορία ανήκεις υπολογίζοντας τον δείκτη μάζας σώματός σου (ΔΜΣ)
Ο Δείκτης Μάζας Σώματος χρησιμοποιείται για την εκτίμηση του βαθμού παχυσαρκίας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικός. Ο ΔΜΣ, εν συντομία, υπολογίζεται με το πηλίκο του βάρους και του ύψους στο τετράγωνο (ΔΜΣ=βάρος / ύψος2). Το βάρος σε κιλά και το ύψος σε μέτρα. Η ταξινόμηση έχει ως εξής:
ΔΜΣ < 18,5 –> Λιποβαρής
ΔΜΣ = 18,5 – 24,9 –> Υγιές βάρος
ΔΜΣ = 25 – 29,9 –> Υπέρβαρος
ΔΜΣ = 30 – 34,9 –> Παχύσαρκος πρώτου βαθμού
ΔΜΣ = 35 – 39,9 –> Παχύσαρκος δευτέρου βαθμού
ΔΜΣ > 40, 0 –> Παχύσαρκος τρίτου βαθμού
Παράδειγμα
Έστω πως:
- Το βάρος σου είναι στα 70 κιλά
- Το ύψος σου είναι 1,64 μ.
ΔΜΣ = βάρος / ύψος2 = 70 κιλά / (1,64)2 μ 2
ΔΜΣ = 70 κιλά/ 1,64 *1,64 μ2
ΔΜΣ = 70 κιλά/ 2,6896 μ2
ΔΜΣ = 26,02 κιλά/μ2
Άρα ανήκεις στη κατηγορία των υπέρβαρων!
- Σιδεράτου Στέλλα
- Ερμού 19, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 190 03
- 22990 49017
- stellasid91@gmail.com
- physio-diet.gr