- Είναι σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο δεν απαντάται ποτέ στην φύση ελεύθερο μα περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα όστρακα, στο τσόφλι αυγού, στο γρανίτη, στην κιμωλία, στα οστά, στο <<σκληρό>> νερό και στον ασβεστόλιθο.
- ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και αύξηση του σκελετού.
- ΕΛΛΕΙΨΗ: ραχίτιδα στα παιδιά, οστεοπόρωση στους ενήλικες, με κίνδυνο καταγμάτων.
- ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ:
1)Μέγιστο ανεκτό όριο πρόσληψης ασβεστίου είναι τα 2500mg/ ημέρα.
2)Υπερβολική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την υπερασβεσταιμία και την εναπόθεση ασβεστίου στους μαλακούς ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό νεφρόλιθων ασβεστίου.
- ΠΗΓΕΣ:
- Σολομός
- Σαρδέλες
- Θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια
- Γάλα
- Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί)
- Λαχανικά όπως γογγύλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι
- Όσπρια
- Ορισμένα φρούτα
- Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμοί φρούτων και το ψωμί
(Κατσιλάμπρος Ν., 2010)