Ασβέστιο (Ca)

Ασβέστιο (Ca)

  • Είναι σημαντικό μεταλλικό στοιχείο, το οποίο δεν απαντάται ποτέ στην φύση ελεύθερο μα περιέχεται σε μεγάλες ποσότητες στα όστρακα, στο τσόφλι αυγού, στο γρανίτη, στην κιμωλία, στα οστά, στο <<σκληρό>> νερό και στον ασβεστόλιθο.
  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ: είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική ανάπτυξη και αύξηση του σκελετού.
  • ΕΛΛΕΙΨΗ: ραχίτιδα στα παιδιά, οστεοπόρωση στους ενήλικες, με κίνδυνο καταγμάτων.
  • ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ:

1)Μέγιστο ανεκτό όριο πρόσληψης ασβεστίου είναι τα 2500mg/ ημέρα.

2)Υπερβολική πρόσληψη έχει ως αποτέλεσμα την υπερασβεσταιμία και την εναπόθεση ασβεστίου στους μαλακούς ιστούς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό νεφρόλιθων ασβεστίου.

  • ΠΗΓΕΣ:
  1. Σολομός
  2. Σαρδέλες
  3. Θαλασσινά όπως μύδια, στρείδια
  4. Γάλα
  5. Γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, τυρί)
  6. Λαχανικά όπως γογγύλια, μπρόκολο, λάχανο, κουνουπίδι
  7. Όσπρια
  8. Ορισμένα φρούτα
  9. Εμπλουτισμένα τρόφιμα όπως χυμοί φρούτων και το ψωμί

(Κατσιλάμπρος Ν., 2010)