Ποιες τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες;

Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του εντέρου, απελευθερώνοντας αέρια και οι αδιάλυτες προάγουν την αποβολή των κοπράνων αυξάνοντας τον όγκο τους.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι περισσότερο ωφέλιμες από τις αδιάλυτες σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη για το λόγο πως μειώνουν την μεταγευματική γλυκαιμία ελαττώνοντας την ολική και την “κακή” χοληστερόλη (LDL). Διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ αδιάλυτες φυτικές ίνες βρίσκονται στα δημητριακά.

Γενικότερα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι φρούτα με φλούδα όπως αχλάδι και μήλο, αποξηραμένα φρούτα, η αγκινάρα, ξηροί καρποί και προϊόντα ολικής άλεσης όπως ζυμαρικά/δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι, ψωμί ολικής άλεσης και όσπρια. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και γενικά στη καλή λειτουργία του εντέρου.