Ποια τρόφιμα έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και ποια τρόφιμα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη;

Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη απότομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση του σακχάρου πλάσματος. Για αυτό το λόγο αντενδείκνυνται οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όχι μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε υγιείς ενήλικες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται και από την ωριμότητα του φρούτου/λαχανικού αλλά και από τον χρόνο βρασμού. Ουσιαστικά όσο πιο άγουρο είναι ένα φρούτο ή λαχανικό τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει. Επίσης, όσο πιο λίγο βράζουμε τα λαχανικά/ζυμαρικά κ.ά. τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν. Αυτό που λέμε, αλ ντεντε δηλαδή, ενδείκνυται σε περιπτώσεις που δεν θέλουμε να αυξήσουμε τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων.

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι το άσπρο αλεύρι, τα άσπρα μακαρόνια και το κριθαράκι, τα γλυκά, οι καραμέλες, το κέικ, η κρυσταλλική ζάχαρη, η μαρμελάδα και το μέλι, τα σύκα και η ώριμη μπανάνα, η κολοκύθα, τα ποπ κορν, η σοκολάτα, το καρπούζι και ο ανανάς. Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα είναι η γλυκοπατάτα, οι σταφίδες, το βραστό καρότο, το ρύζι μπασμάτι, το παντζάρι, η παπάγια και ο φιδές. Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, το σπανάκι, το ωμό κρεμμύδι, τα ωμά καρότα, τα μανιτάρια, το γάλα και το γιαούρτι, τα όσπρια (όπως οι φακές και τα ρεβίθια) και τα λαδερά (όπως φασολάκια, μπάμιες), τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, το πολύσπορο ψωμί, η βρώμη, το μούσλι, το καστανό ρύζι, το μήλο, το αχλάδι, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, το μάνγκο, το γκρέιπφρουτ, το μανταρίνι.

Στοιχεία Επικοινωνίας