Βρώμη

Η βρώμη αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών ινών. Συμβάλλει στη καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αφού προστατεύει τα αγγεία από τη δράση των ελεύθερων ριζών μειώνοντας τον κίνδυνο για δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. Μειώνει τη “κακή” χοληστερόλη (LDL) στον ορό αίματος καθώς επίσης μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη.

Αποτελεί ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό καθώς εμφανίζει και αντικαταθληπτικές ιδιότητες. Ωστόσο, η βρώμη μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό άλγος σε ορισμένα άτομα. Τέλος, άτομα με δυσανεξία στη βρώμη, όπως και σε άλλα δημητριακά, μπορεί να έχουν χρόνια ενοχλήματα στο έντερο.

Η βρώμη είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αφομοιωθεί εύκολα από το ανθρώπινο σώμα. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνες όπως για παράδειγμα βιταμίνη Ε και σύμπλεγμα βιταμινών Β (Β1,Β2,Β3), πλούσια σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύοντας τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και συμβάλλοντας στη διατήρηση των επιπέδων της ολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης στον ορό του αίματος.

Ακόμη, η βρώμη ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Μετά τη κατανάλωσή της, καθυστερείτε η πέψη της και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αυξάνεται απότομα το σάκχαρο του αίματος. Τέλος, έχει την ιδιότητα να προκαλεί εύκολο και γρήγορο κορεσμό.

Στοιχεία Επικοινωνίας