Παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση οστεοπόρωσης θεωρούνται το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνεύματος, η χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων, καθώς και ορισμένες παθήσεις όπως το σύνδρομο Cushing και ο υποθυρεοειδισμός. (Olson RE, 2000)
Επιπλέον, οι χαμηλές συγκεντρώσεις μαγνησίου αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπόρωσης. (Tucker KL, et al., 1999)
Η αυξημένη πρόσληψη πρωτεΐνης στη δίαιτα σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο οστεοπόρωσης και καταγμάτων. (Feskanich D, et al., 1996)
Η υπερβολική κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (δηλαδή η παράλληλη υψηλή πρόσληψη ασβεστίου, ζωικής πρωτεΐνης, ενδεχομένως αλατιού και βιταμίνης Α, τα οποία περιέχονται σε ορισμένα από τα προϊόντα αυτά) ενδέχεται να αυξάνει τελικά τον κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης. (Weinsier RL, et al., 2000)