Χιονοδρομίες και Διατροφή

Χιονοδρομίες και Διατροφή

Οι χιονοδρομίες, ως άθλημα, χωρίζονται στην ελεύθερη και αγωνιστική χιονοδρομία. Κατά τη χιονοδρομία εκτελείται αερόβια άσκηση, άρα το κύριο καύσιμο των αθλητών είναι οι υδατάνθρακες.

Ένας αγώνας διαρκεί κατά μέσο όρο 12-90 min στις γυναίκες και 22-140 min στους άντρες αθλητές, καλύπτοντας αποστάσεις 5-30 km και 10-50 km, αντίστοιχα. Ένας αγώνας χιονοδρομίας απαιτεί 90-95% της μέγιστης κατανάλωσης οξυγόνου, άρα για έναν άντρα αθλητή, οι ενεργειακές απαιτήσεις μιας κούρσας 15 km κυμαίνονται στα 950-1200 kcal, ενώ σε μια κούρσα 50 km ξοδεύονται περίπου 3100-3600 kcal.

Λόγω της φύσης του αθλήματος, οι χιονοδρομίες αναπόφευκτα συνδέονται με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος που αγωνίζεται σε ψυχρό περιβάλλον. Δυστυχώς, η ενδυμασία που θα προφυλάξει από δυσμενείς καιρικές συνθήκες είναι αυτή που θα εμποδίσει τη σωστή εφίδρωση του αθλητή. Έτσι, στην περίπτωση αυτή, η πιο σωστή επιλογή είναι η επιλογή ενδυμάτων που προφυλάσσουν από το κρύο αφού η σωστή ενυδάτωση μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα υπερθερμίας και αφυδάτωσης από κακή εφίδρωση.

Στη διαδικασία ενυδάτωσης αλλά και αντιμετώπισης των καιρικών συνθηκών μπορεί να προσφέρει πολλά το μετα-αγωνιστικό γεύμα. Για παράδειγμα:

-Μια ζεστή σούπα με μακαρόνια ή

-Μια φασολάδα

Προσφέρει ανακούφιση από το κρύο, έχει υψηλά ποσά υδατανθράκων και παρέχει υγρά για αναπλήρωση αυτών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της άσκησης.

ΠΗΓΗ: Διατροφή για Υγεία, Άσκηση & Αθλητισμό, Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α., 2002