Βιταμίνη Ε

Βιταμίνη Ε ή Τοκοφερόλη

Οι αντιδράσεις της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες τω κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Για παράδειγμα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος, των πνευμόνων κ.ά.

ΠΗΓΕΣ

  •  Φυτικά έλαια όπως έλαιο φύτρου σιταριού, ελαιόλαδο, βαμβακέλαιο, ηλιέλαιο.
  •  Μαργαρίνη
  •  Φυστικοβούτυρο
  •  Δημητριακά ολικής αλέσεως
  •  Λιπαρά ψάρια και κρέατα
  •  Όσπρια
  •  Ορισμένα φρούτα και λαχανικά
  •  Ηλιόσπορος
  •  Αμύγδαλα
  •  Καρύδια

ΒΙΟΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ 

  •  Υπάρχουν σημαντικές απώλειες βιταμίνης Ε από τα φυτικά έλαια κατά το μαγείρεμα.
  •  Σημαντικές απώλειες από τα τρόφιμα συμβαίνουν κατά την αποθήκευση και το μαγείρεμα. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Ε δεν είναι πολύ σταθερή.
  •  Απώλειες συμβαίνουν και κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας τροφίμων, ειδικά εάν υπάρχει σημαντική έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία και οξυγόνο.

ΕΛΛΕΙΨΗ 

  •  Η έλλειψη βιταμίνης Ε είναι σπάνια. Οι μόνοι που παρουσιάζουν έλλειψη είναι εκείνοι που πάσχουν από σοβαρή δυσαπορρόφηση όπως η κυστική ίνωση, η χρόνια χολόσταση κ.ά. Τα συμπτώματα είναι συνήθως η μυϊκή αδυναμία, η μυοπάθεια (πόνος των σκελετικών μυών), η αναιμία κυρίως στα βρέφη, νευρολογικά προβλήματα όπως η έλλειψη συντονισμού των άκρων κ.ά.

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ 

  •  Προσλήψεις 17-40 mg/ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο για εμφάνιση αθηροσκλήρωσης και άλλων καρδιαγγειακών παθήσεων.
  •  Μία αυξημένη τάση για αιμορραγία έχει οδηγήσει στην κατοχύρωση ανώτατου επιπέδου πρόσληψης για την α- τοκοφερόλη ως συμπλήρωμα για του ενήλικες στα 1000mg. Εκτός από την τάση για αιμορραγία παρουσιάζονται και άλλα συμπτώματα όπως διάρροια, ναυτία, μετεωρισμός (συσσώρευση αερίων στο έντερο), μειωμένη δυνατότητα πήξης αίματος κ.ά.      

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Ε