Απαιτήσεις Βρέφους σε Βιταμίνες

Απαιτήσεις Βρέφους σε Βιταμίνες

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Α

Είναι απαραίτητη για την:

  1)    Όραση

  2)    Ανάπτυξη των ιστών

  3)    Ανάπτυξη των εμβρύων

  4)    Σπερματογένεση

  5)    Απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος

  6)    Ακοή

ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Α

-400 μg ρετινόλης/ ημέρα κατά το πρώτο εξάμηνο

-500 μg/ ρετινόλης/ ημέρα στο δεύτερο εξάμηνο

ΒΙΤΑΜΙΝΗ D

Τα επίπεδα της βιταμίνης D στο νεογνό εξαρτώνται από τα επίπεδα της βιταμίνης στην μητέρα. Το μητρικό γάλα δεν προσφέρει στο βρέφος όλη την απαραίτητη βιταμίνη D, γι’ αυτό και συστήνεται η έκθεση στον ήλιο. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης D είναι περίπου 10 μg/ ημέρα για τον πρώτο χρόνο της ζωής του βρέφους. Βέβαια, αξίζει να αναφερθεί πως είναι αρκετή η έκθεση του βρέφους στον ήλιο για 30 λεπτά/ εβδομάδα, φορώντας μόνο την πάνα, ή 2 ώρες/ εβδομάδα, όταν το βρέφος είναι ντυμένο, χωρίς όμως να φορά καπέλο κα όχι πίσω από το τζάμι.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε

Η βιταμίνης Ε του μητρικού γάλακτος επαρκεί για τις ανάγκες του βρέφους. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης Ε είναι 4 mg α-τοκοφερόλης για βρέφη 0-6 μηνών και 5 mg α-τοκοφερόλης για βρέφη 6-12 μηνών.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Κ

Η πρόσληψη της βιταμίνης Κ απαιτεί μεγάλη προσοχή. Το μητρικό γάλα, και κυρίως τις πρώτες ημέρες, προσφέρει ανεπαρκή ποσότητα βιταμίνης Κ, μόνο 2 μg/L και έτσι το βρέφος χρειάζεται να λάβει συμπλήρωμα για να αποφύγει τον κίνδυνο ενδοκρανιακής αιμορραγίας. Το αγελαδινό γάλα και τα ειδικά γάλατα του εμπορίου που βασίζονται στο αγελαδινό γάλα έχουν τετραπλάσια περιεκτικότητα σε βιταμίνη Κ από το μητρικό. Συνήθως, στα βρέφη χορηγείται κατευθείαν στο νοσοκομείο αμέσως μετά τη γέννηση, μία δόση βιταμίνης Κ (με ενδομυϊκή ένεση 0,5-1 mg βιταμίνης Κ ή 1-2,1 mg μέσω στοματικής οδού).

ΒΙΤΑΜΙΝΗ C

Είναι απαραίτητη:

  1)    Πρόληψη από σκορβούτο

  2)    Επούλωση πληγών

  3)    Επίδραση στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος

  4)    Σύνθεση κολλαγόνου

-Η περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνης C εξαρτάται από τη διαιτητική πρόσληψη της μητέρας. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη βιταμίνης C είναι 40 mg για βρέφη 0-6 μηνών και 50 mg για βρέφη 6-12 μηνών και βασίζεται στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε βιταμίνη C.

ΒΙΤΑΜΙΝΗ Β

ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Ζαμπέλας Α., 2003