Ο ψευδάργυρος έχει ενεργό ρόλο στον ανθρώπινο μεταβολισμό. Η σοβαρής μορφής ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει τερατογένεση στο νεογνό. Η εντεροπαθητική ακροδερματίριδα, μια σπάνια ασθένεια, προκαλεί σοβαρής μορφής ανεπάρκεια ψευδαργύρου γιατί μειώνει την απορρόφησή του από το έντερο.
Περίπου το μισό του ψευδαργύρου της διατροφής προέρχεται από το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται σε προϊόντα φυτικής προέλευσης, όπως δημητριακά, όσπρια δεν απορροφάται εύκολα. Έτσι, οι χορτοφαγικές δίαιτες είναι φτωχές σε ψευδάργυρο.
Συνήθως δεν συστήνονται συμπληρώματα, αλλά αν μια γυναίκα προσλαμβάνει συμπληρώματα σιδήρου (>30 mg/ ημέρα), πρέπει να προσλαμβάνει και συμπληρώματα ψευδαργύρου, γιατί η υψηλή πρόσληψη σιδήρου επηρεάζει την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση ψευδαργύρου.
Η πρόσληψη φυτικών ινών, φυτικών αλάτων και ασβεστίου επηρεάζει την απορρόφηση του ψευδαργύρου. Το κάπνισμα δεν μειώνει τη μεταφορά του ψευδαργύρου στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Το αλκοόλ μειώνει την απορρόφηση του ψευδαργύρου από το έντερο αλλά και τη μεταφορά του στο έμβρυο μέσω του πλακούντα. Τα φάρμακα μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση ψευδαργύρου στο αίμα της μητέρας και επομένως και στο έμβρυο. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, επομένως, είναι απαραίτητη η συμπληρωματική χορήγηση ψευδαργύρου (περίπου 25-30 mg/ ημέρα).
Η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου (>45 mg/ ημέρα) μπορεί να προκαλέσει μείωση του μεταβολισμού του χαλκού και του σιδήρου, μειωμένη ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος και άρα και πρόωρο τοκετό.
ΠΗΓΗ: Διατροφή στα στάδια της ζωής, Αντώνης Ζαμπέλας, 2003.