Ποδηλασία και Διατροφη

Ποδηλασία και Διατροφή

Το κύριο καύσιμο για τους αθλητές είναι οι υδατάνθρακες. Η ποδηλασία μαζί με τη χιονοδρομία και το ποδόσφαιρο αποτελούν τα αθλήματα με τις μεγαλύτερες ενεργειακές απαιτήσεις.

Η προηγούμενη ημέρα πριν τον αγώνα είναι η καταλληλότερη για κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών, άρα και σωστή ενυδάτωση. Έτσι, το πεπτικό σύστημα θα <<καθαρίσει>> και θα μειωθούν οι συσπάσεις του εντέρου, άρα και οι ενοχλήσεις που μπορεί να εμφανιστούν την ημέρα του αγώνα. Γενικά, οι ποδηλάτες είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με ότι τρώτε διότι φοβούνται για πιθανή εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών- προβλημάτων κατά τη διάρκεια του αγώνα.

Μια νέα τάση στους ποδηλάτες προτείνει την κατανάλωση μέτριας αλυσίδας τρι-ακετυλο-γλυκερόλης κατά τη διάρκεια των αγώνων. Το σκεπτικό είναι πως η ουσία αυτή μπορεί να αποτελέσει ένα επιπλέον καύσιμο κατά την άσκηση κάνοντας οικονομία στις ενδογενείς αποθήκες υδατάνθρακα, αυξάνοντας έτσι την ικανότητα άσκησης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Η ουσία αυτή βρίσκεται στο γάλα καρύδας και περιέχει λιπαρά οξέα μέσης αλύσου που απορροφώνται και οξειδώνονται αμέσως.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ/ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ

 1)    Συνδυασμός προπόνησης με διατροφή (εφαρμόζοντας πρόγραμμα που θα εμπεριέχει και τα δύο)

 2)    Κατανάλωση μικρών γευμάτων κάθε 30 λεπτά στην προπόνηση.

 3)    Σχέση έντασης-καυσίμων. Σε μεγάλη ένταση, προτείνετε κατανάλωση απλών υδατανθράκων (π.χ. υδατανθρακικά ποτά, ηλεκτρολυτικά ποτά, ακόμα και χυμούς), αφού απαιτείται άμεση ενέργεια προς καύση. Σε μικρότερες εντάσεις και μεγαλύτερες διαδρομές, κατανάλωση στερεάς τροφής (π.χ. μπάρες σοκολάτας, μαντολάτο) και ποτών υψηλής ενέργειας για γρήγορη αναπλήρωση ενέργειας.

 4)    Ποικιλία ποτών και σωστή κατανομή τους σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Π.χ. χυμός φραγκοστάφυλου μπορεί να αντικαταστήσει ένα ισοτονικό ποτό στον 3ο σταθμό.

 5)    Σωστή κατανομή υγρών και στερεών τροφών σ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής. Αν όλα τα υγρά καταναλωθούν από τους αρχικούς σταθμούς, τότε θα επέλθει πρήξιμο στο στομάχι και αίσθημα δυσφορίας. Προτείνεται εναλλαγή υγρων-στερεών κάθε 3 σταθμούς, που αποτελεί και την πιο συχνή τακτική.

 6)    Επιλογή τροφίμων που ο ποδηλάτης γνωρίζει και έχει συνηθίσει.

 7)    Προσοχή στον κίνδυνο υπονατριαιμίας, ειδικά σε αποστάσεις >4 ωρών. Προτείνεται κατανάλωση ηλεκτρολυτικών ποτών.

 8)    Επιλογή δροσιστικών ποτών, ειδικά αν ο καιρός είναι πολύ ζεστός.

ΠΗΓΗ: Διατροφή για Υγεία, Άσκηση και Αθλητισμό, Χασαπίδου Μ., Φαχαντίδου Α., 2002