Σπιτικό Burger

Σπιτικό Burger

Θα χρειαστείς:

  • 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
  • 300 γραμμάρια νερό
  • 400 γραμμάρια γάλα φυτικό ή ζωικό
  • 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 2 πρέζες αλάτι
  • 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
  • Προαιρετικά σουσάμι
  • Κρόκο με λίγο νερό ή γάλα για να αλείψεις τα ψωμάκια σου πριν τον φούρνο

Ψήνεις στους 180 βαθμούς Κελσίου έως ότου ροδοκοκκινίσουν.

Εκτέλεση

  • Προσθέτεις τη νωπή μαγιά και την ζάχαρη σε λίγο νερό από τα 300 γραμμάρια. Τυλίγεις με μεμβράνη και περιμένεις ένα τέταρτο έως 1/2 ώρα να φουσκώσει. Προσοχή το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό (αλλά ανεκτό στο χέρι σου) ώστε να φουσκώσει.
  • Σε μεγάλο μπολ προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύεις. Κάνεις μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνεις την νωπή μαγιά-ζάχαρη-νερό. 
  • Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις – ζυμώνεις για 10-15 λεπτά
  • Πλάθεις τα ψωμάκια σου και τα βάζεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
  • Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις 1 ώρα να φουσκώσουν.
  • Αλείφεις με το διάλυμα κρόκος αυγού-νερό ή κρόκος αυγού-γάλα, προαιρετικά πασπαλίζεις με σουσάμι και ψήνεις στον φούρνο.
  • Μόλις ψηθούν, αφαιρείς τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
  • Τέλος, τα κόβεις στην μέση και προσθέτεις μπιφτέκι κοτόπουλου ή μοσχαρίσιο και λαχανικά της αρεσκείας σου.

Καλή Απόλαυση!