Θα χρειαστείς:
- 1 κιλό αλεύρι σκληρό ή για όλες τις χρήσεις
- 300 γραμμάρια νερό
- 400 γραμμάρια γάλα φυτικό ή ζωικό
- 50 γραμμάρια νωπή μαγιά
- 1 πρέζα ζάχαρη
- 2 πρέζες αλάτι
- 1 κουταλάκι σούπας ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
- Προαιρετικά σουσάμι
- Κρόκο με λίγο νερό ή γάλα για να αλείψεις τα ψωμάκια σου πριν τον φούρνο
Ψήνεις στους 180 βαθμούς Κελσίου έως ότου ροδοκοκκινίσουν.
Εκτέλεση
- Προσθέτεις τη νωπή μαγιά και την ζάχαρη σε λίγο νερό από τα 300 γραμμάρια. Τυλίγεις με μεμβράνη και περιμένεις ένα τέταρτο έως 1/2 ώρα να φουσκώσει. Προσοχή το νερό πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό (αλλά ανεκτό στο χέρι σου) ώστε να φουσκώσει.
- Σε μεγάλο μπολ προσθέτεις το αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύεις. Κάνεις μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνεις την νωπή μαγιά-ζάχαρη-νερό.
- Προσθέτεις και τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύεις – ζυμώνεις για 10-15 λεπτά
- Πλάθεις τα ψωμάκια σου και τα βάζεις σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί.
- Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις 1 ώρα να φουσκώσουν.
- Αλείφεις με το διάλυμα κρόκος αυγού-νερό ή κρόκος αυγού-γάλα, προαιρετικά πασπαλίζεις με σουσάμι και ψήνεις στον φούρνο.
- Μόλις ψηθούν, αφαιρείς τα ψωμάκια από τον φούρνο και τα αφήνεις να κρυώσουν καλά.
- Τέλος, τα κόβεις στην μέση και προσθέτεις μπιφτέκι κοτόπουλου ή μοσχαρίσιο και λαχανικά της αρεσκείας σου.
Καλή Απόλαυση!