Ιώδιο

Το Ιώδιο (I) στη διατροφή

-Μη μεταλλικό στοιχείο της ομάδας των αλογόνων.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ

-Αποτελεί απαραίτητο συστατικό των θυρεοειδικών ορμονών, της θυροξίνης (Τ4) και της τριωδοθυρονίνης (Τ3), οι οποίες έχουν κεντρικό ρόλο στην τροποποίηση ή προαγωγή της αύξησης και της ανάπτυξης.

ΕΛΛΕΙΨΗ

-Βρογχοκήλη (υπερπλασία και υπερτροφία του θυρεοειδούς αδένα)

-Ενδημικός κρετινισμός (εκ γενετής, βαριά, μη αναστρέψιμη νοητική και αυξητική καθυστέρηση).

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

  1)    Νοητική καθυστέρηση

  2)    Βλάβη ακοής και ομιλίας

  3)    Στραβισμός

  4)    Διαταραχή στάσης και βάδισης (νευρολογικός κρετινισμός)

  5)    Χαρακτηριστικά υποθυρεοειδισμού και μυξοιδηματοειδής κρετινισμός

ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ

-Πρόσληψη >2 mg/ ημέρα θα πρέπει να θεωρηθούν υπερβολικές ή δυνητικά βλαβερές για τους περισσότερους ανθρώπους.

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ

-Κατά την βρεφική και παιδική ηλικία κυμαίνονται από 40-150 mg/ ημέρα.

-Κατά την ενήλικη ζωή εκτιμώνται στα 150 mg/ ημέρα.

-Κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εκτιμώνται στα 175 mg/ ημέρα.

-Κατά την διάρκεια του θηλασμού εκτιμώνται στα 200 mg/ ημέρα.

ΠΗΓΕΣ ΙΩΔΙΟΥ

  1)    Θαλασσινά

  2)    Φύκια

  3)    Ψάρια

  4)    Ιωδιούχο αλάτι

  5)    Μουρουνέλαιο

  6)    Ηλιόσποροι

  7)    Φυστίκια

  8)    Συκώτι

  9)    Λαχανικά