Φακές, Ποια η Διατροφική τους Αξία;

Οι φακές αποτελούν πλούσια πηγή σιδήρου. Ένα φλιτζάνι του τσαγιού φακές περιέχει το 37% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε σίδηρο. Αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών αφού το ένα φλιτζάνι του τσαγιού φακές αποδίδει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης. Επιπλέον, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και ικανές να καταπολεμήσουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Διαθέτουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και πεπτικού συστήματος. Μειώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Επίσης, προλαμβάνουν τον διαβήτη, μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και συμβάλλουν στη καλύτερη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος αποτρέποντας τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στη συνέχεια, αποτελούν πλούσια πηγή μαγνησίου και έτσι συμβάλλουν στη μείωση της αρτηριακής υπέρτασης και τη πρόληψη συσσώρευσης ασβεστίου στα αγγεία και τις αρτηρίες. Συνδύασε τις φακές με βιταμίνη C για γρηγορότερη απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι, το λεμόνι, το ακτινίδιο, η παπάγια, η φράουλα, το μπρόκολο, η κόκκινη και η πράσινη πιπεριά, τα λαχανάκια Βρυξελλών, η γκουάβα και το φραγκοστάφυλο. Ακόμη, συνδύασε τις φακές με ρύζι, σιτάρι ή καλαμπόκι ώστε η βιολογική αξία της πρωτεΐνης να εκτοξευτεί και να είναι ισάξια εκείνης του κρέατος.