Γιαούρτι: Διατροφική αξία και οφέλη στην υγεία

Το γιαούρτι διαθέτει μικροβιοκτόνο και αντικαρκινική δράση. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιορίζει τις ιώσεις και τις λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (η ανώτερη αναπνευστική οδός αποτελείται από την στοματική κοιλότητα – στόμα, τη ρινική κοιλότητα – μύτη, το φάρυγγα και το λάρυγγα ενώ η κατώτερη αναπνευστική οδός περιλαμβάνει την τραχεία, το δεξιό και το αριστερό κύριο στελεχιαίο βρόγχο και όλες τις ανατομικές δομές που απαρτίζουν και τους δύο πνεύμονες). Προλαμβάνει τη κολπίτιδα στις γυναίκες. Τέλος, συμβάλλει στην ανάπτυξη γερών οστών και μειώνει τον κίνδυνο οστικών παθήσεων όπως της οστεοπόρωσης.

Το γιαούρτι αποτελεί ένα πλούσιο σε ασβέστιο γαλακτοκομικό προϊόν που μπορεί να προέρχεται ή από την αγελάδα ή από το κατσίκι ή από το πρόβατο. Αποτελεί πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και πλούσια πηγή μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, βιταμίνης Α, βιταμίνης D και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Τα ένζυμα του γιαουρτιού συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του πεπτικού και γαστρεντερικού συστήματος. Το γιαούρτι προλαμβάνει κα θεραπεύει την οστεοπόρωση συμβάλλοντας στη διατήρηση και την υγεία της οστικής μάζας.