Λαχταριστό, γευστικό και κυρίως υγιεινό pancake με σπιτική μαρμελάδα φράουλα. Μπορείς να το απολαύσεις στο πρωινό γεύμα μαζί με ένα ποτήρι γάλα ζωικό ή φυτικό ή στο απογευματινό γεύμα ως γλυκό.
Υλικά
- 3 γεμάτες κουταλιές της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα ζωικό ή φυτικό, χαμηλών λιπαρών
- 1 βανίλια σε σκόνη ή 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1-2 κουταλάκια της σούπας κακάο άγλυκο σε σκόνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
- Αναμιγνύεις και ανακατεύεις απαλά όλα τα υλικά.
- Ψήνεις σε αντικολλητικό τηγάνι (αν θες να προσθέσεις λάδι τότε πρόσθεσε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ελαφρύ λάδι π.χ. ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
- Συνοδεύεις με σπιτική μαρμελάδα φράουλα και μερικές κομμένες στα τέσσερα φράουλες
Για τη μαρμελάδα φράουλα θα χρειαστείς:
Υλικά
- 1 κιλό φράουλες κόκκινες, ώριμες
- 600 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
- Το χυμό από μισό λεμόνι
Εκτέλεση
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζεις τις φράουλες κομμένες στα δύο ή στα τέσσερα (όπως εσύ επιθυμείς) και τη ζάχαρη και αφήνεις για 1 ώρα.
- Έπειτα βράζεις σε σιγανή φωτιά και ξαφρίζεις συνέχεια.
- Μόλις η μαρμελάδα πήξει, ρίχνεις το χυμό λεμονιού και συνεχίζεις το βράσιμο για 3-4 λεπτά και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.
- Τοποθετείς τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, αναποδογυρίζεις και αφήνεις να κρυώσει εντελώς.
Μυστικά
- Η μαρμελάδα διατηρείται εκτός ψυγείου αν δεν την ανοίξεις.
- Αν ανοίξεις τη μαρμελάδα τότε διατηρείται στο ψυγείο για χρόνια.
Πως αποστειρώνω τα βάζα
- Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου.
- Πλένεις τα βάζα με σαπούνι και νερό.
- Στεγνώνεις ελαφρά τα βάζα.
- Πάνω στη σχάρα του φούρνου τοποθετείς μια πετσέτα.
- Τοποθετείς πάνω στη πετσέτα τα βάζα με τα καπάκια.
- Αποστειρώνεις τα βάζα με τα καπάκια για 15 λεπτά στους 100 βαθμούς Κελσίου.
- Όπως είναι ζεστά και αποστειρωμένα τα βάζα, ρίχνεις μέσα τη καυτή μαρμελάδα, σφραγίζεις με τα καπάκια και αναποδογυρίζεις έως ότου κρυώσουν καλά.
Πως καταλαβαίνω πως η μαρμελάδα μου έχει πήξει και είναι έτοιμη;
- Βάζεις ένα πιάτο στην κατάψυξη για 2-3 λεπτά.
- Το βγάζεις και προσθέτεις 1/2 κουταλάκι του γλυκού από τη καυτή μαρμελάδα.
- Έπειτα χαράζεις με το κουτάλι τη μαρμελάδα στη μέση.
- Αν το δρομάκι παραμείνει ανοικτό τότε η μαρμελάδα είναι έτοιμη, αν όμως το δρομάκι κλείσει από την μαρμελάδα, τότε σημαίνει πως η μαρμελάδα είναι ακόμα αρκετά ρευστή και θέλει και άλλο βράσιμο.
Στοιχεία Επικοινωνίας
- Σιδεράτου Στέλλα
- Ερμού 19, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 190 03
- 22990 49017
- stellasid91@gmail.com
- physio-diet.gr