Σουσάμι

Ευεργετικές Ιδιότητες Σουσαμιού

Το σουσάμι αποτελεί τον σπόρο ενός μονοετούς φυτού που λέγεται Sesamum Indicum και έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία του ανθρώπου. Αρχικά, το σουσάμι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,  σίδηρο, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές πρωτεΐνες που ενισχύουν τον μεταβολισμό.

Επιπλέον, το σουσάμι συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, στη πρόληψη του καρκίνου, στη πρόληψη της οστεοπόρωσης και στη ρύθμιση της χοληστερόλης.

Ακόμη, το σουσάμι μειώνει τις φλεγμονές στις αρθρώσεις, στους μύες και τα οστά και συμβάλλει στην αντιμετώπιση των δερματοπαθειών.

Τέλος, το σουσάμι ενδυναμώνει τα μαλλιά και το δέρμα χάρη στον ψευδάργυρο που περιέχει και που είναι υπεύθυνος για τη δημιουργία του κολλαγόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως το έλαιο του σουσαμιού βελτιώνει τη στοματική υγεία.

Μπορείς να προσθέσεις το σουσάμι στο πρωινό σου σε συνδυασμό και με άλλους σπόρους όπως ηλιόσπορο, κολοκυθόσπορο. Μία ωραία πρόταση είναι: γάλα, δημητριακά, φέτες μπανάνας, σουσάμι, κολοκυθόσπορο, ηλιόσπορο και σταφίδες.

Ένα γευστικό σνακ που μπορείς να απολαύσεις είναι τηγανητή μπανάνα με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο (προαιρετικά) ή μπανάνα στον φούρνο σε αντικολλητικό χαρτί και στο τέλος προσθέτεις μέλι, σουσάμι και κανέλα.

Το σουσάμι μπορείς να το προσθέσεις στο ψωμί, σε αλμυρά αλλά και γλυκά κέικ, σε κουλουράκια κανέλας κ.ά.

Το πιο ενεργειακό σνακ, κυρίως για αθλητές, αλλά και για σένα που τρέχεις όλη μέρα να προλάβεις τις υποχρεώσεις σου είναι το παστέλι. Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά οξέα, ενώ οι θερμίδες του στα 50 γραμμάρια μπορεί να φθάσουν τις 300.

Φτιάξε το πιο γευστικό παστέλι με δύο μόνο υλικά:

  • 250 γραμμάρια θυμαρίσιο μέλι
  • 250 γραμμάρια σουσάμι

Εκτέλεση

Σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί, βάλε το σουσάμι και ψήσε στους 170 βαθμούς  Κελσίου, στον αέρα, έως ότου ροδίσει.

  • Σε βαθιά κατσαρόλα, βάλε το μέλι για να λιώσει και ρίξε μέσα το σουσάμι και ανακάτεψε έως ότου το μείγμα γίνει ελαφρώς ροδοκόκκινο.
  • Σε ταψί με μαργαρίνη, απλώνεις το μείγμα.
  • Μόλις κρυώσει, κόβεις σε 10 κομμάτια και τυλίγεις με ζελατίνα.

Καλή Απόλαυση!

Στοιχεία Επικοινωνίας