υδατάνθρακες

Στους υδατάνθρακες, ποια τρόφιμα συγκαταλέγονται;

Στους υδατάνθρακες συγκαταλέγονται το κριθάρι, το σιτάρι, η σίκαλη, η βρώμη, τα όσπρια, οι πατάτες, τα αμυλούχα λαχανικά όπως ο αρακάς και τα φασολάκια. Διακρίνονται σε μονοσακχαρίτες, δισακχαρίτες και πολυσακχαρίτες.

Ταξινομούνται σε απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες. Στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων ανήκουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η κρυσταλλική ζάχαρη ενώ στους σύνθετους υδατάνθρακες ανήκουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Ποιες κατηγορίες τροφίμων περιέχουν αξιόλογα ποσά υδατανθράκων;

Αξιόλογα ποσά υδατανθράκων περιέχουν επίσης τα παρακάτω:

  • Φρούτα
  • Λαχανικά
  • Όσπρια
  • Γάλα

(Παπανικολάου Γ., 2009)

Τι είναι οι φυτικές ίνες;

Ως φυτική ίνα θεωρούνται ουσιαστικά τα κυτταρικά τοιχώματα των φυτικών κυττάρων, που αποτελούνται κυρίως από κυτταρίνη, πηκτίνη, ημικυτταρίνη και λιγνίνη. Τα τρία πρώτα συστατικά ανήκουν στους σύνθετους πολυσακχαρίτες, ενώ η λιγνίνη, που αποτελείται από πολυμερισμένες φαινολικές αλκοόλες, είναι η ένωση που σκληραίνει (ξυλοποιεί) τα φυτικά κυτταρικά τοιχώματα. (Κυρανάς Ε., 2012)

Πηγές:

  1. Παπανικολάου Γεώργιος, 2009: ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑ. Βασικοί Κανόνες Διατροφής και Δίαιτας για Όλες τις Ηλικίες. Δίαιτες για Όλες τις Παθήσεις.
  2. Κυρανάς Ευστράτιος, 2012: ΤΡΟΦΙΜΑ. Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία και Συσκευασία.
Στοιχεία Επικοινωνίας