ψωμι γαστρας

Ψωμί γάστρας

Υλικά

  1. 500 γραμμάρια αλεύρι σκληρό ή ολικής άλεσης
  2. 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  3. 1 κουταλάκι γλυκού ξηρή μαγιά
  4. 1 κουταλάκι της σούπας αλάτι
  5. 1 κόκκο μαστίχας 
  6. Περίπου 270 ml χλιαρό νερό
  7. Σιμιγδάλι για το πασπάλισμα
  8. Κολοκυθόσπορο, λιναρόσπορο, ηλιόσπορο (προοαιρετικά)
ψωμι γαστρας ολικης

Εκτέλεση

  1. Στο μίξερ σπας τη μαστίχα με τη ζάχαρη να γίνουν σκόνη.
  2. Σε μπολ προσθέτεις τη σκόνη ζάχαρης-μαστίχας, τη μαγιά και λίγο από το χλιαρό νερό. Ανακατεύεις με πιρούνι και αφήνεις στην άκρη να ενεργοποιηθεί η μαγιά (30 λεπτά ή και λιγότερο).
  3. Σε μεγάλο μπολ βάζεις το αλεύρι, στην άκρη προσθέτεις και το αλάτι και στην άλλη άκρη προσθέτεις το μείγμα του πρώτου μπολ με τη μαγιά και τέλος το υπόλοιπο νερό. Προαιρετικά μπορείς να προσθέσεις τους σπόρους. Ανακατεύεις – ζυμώνεις για περίπου 10 λεπτά. Τυλίγεις με μεμβράνη. Σκεπάζεις με πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος για 3-4 ώρες να φουσκώσει – να διπλασιαστεί σε μέγεθος (μπορείς και μέσα σε σβηστό φούρνο).
  4. Έπειτα, προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Παράλληλα τοποθετείς και την άδεια γάστρα μέσα στον φούρνο (μαζί με το καπάκι) να ζεσταθούν καλά.
  5. Παράλληλα αλευρώνεις τον πάγκο της κουζίνας σου και τοποθετείς το καρβέλι σου και ζυμώνεις για λίγο. Έπειτα του δίνεις σχήμα (μπορείς να ψήσεις 1 στρογγυλό καρβέλι ή 2 αν το χωρίσεις στη μέση).
  6. Αφαιρείς τη γάστρα από τον φούρνο. Προσοχή να μην καείς. Τοποθετείς το ψωμί μέσα. Ραντίζεις με νερό. Πασπαλίζεις με σιμιγδάλι για να γίνει τραγανό και κάνεις 2-3 χαρακιές ώστε να φουσκώσει ομοιόμορφα.
  7. Τοποθετείς τη γάστρα στη κάτω σχάρα και ψήνεις για 1 1/2 ώρα στον αέρα (ανάλογα τον φούρνο) έως ότου ψηθεί καλά και σχηματίσει σκουρόχρωμη κρούστα. Πιο συγκεκριμένα ψήνεις 1 ώρα και ένα τέταρτο στη γάστρα (με το καπάκι) και ένα τέταρτο χωρίς το καπάκι για να πάρει χρώμα. 
  8. Μόλις ψηθεί το ψωμί, το βγάζεις από τη γάστρα και το τοποθετείς σε σχάρα ώστε να παίρνει αέρα από κάτω και να μην λασπώσει. Αφήνεις να κρυώσει καλά και μετά τεμαχίζεις.
ψωμι γαστρας

Μυστικά

  1. Το νερό πρέπει να μην είναι ούτε κρύο διότι δεν θα φουσκώσει η μαγιά ούτε καυτό διότι θα καταστραφεί η μαγιά. Το νερό πρέπει να είναι τόσο ζεστό όσο το ανέχεται το χέρι σου όταν κυλάει επάνω. Να μην καίγεσαι δηλαδή.
  2. Πως καταλαβαίνεις το ψωμί αν έχει ψηθεί; Με δύο τρόπους: 1) Το τρυπάς στη μέση με μια οδοντογλυφίδα. Αν δεν έχει ζύμη επάνω στην οδοντογλυφίδα τότε είναι έτοιμο το ψωμί. Διαφορετικά θέλει και άλλο ψήσιμο. 2) Το αφαιρείς και το χτυπάς από πίσω. Αν ακούγεται “κούφιο” τότε είναι έτοιμο το ψωμί. 
  3. Προσοχή όταν φτιάχνεις ψωμί δεν ανοιγοκλείνεις την πόρτα του φούρνου. Μόνο στο τέλος για να δεις αν έχει ψηθεί.
  4. Αν φτιάχνεις μεγάλη ποσότητα ψωμιού, μπορείς να το τεμαχίζεις και να το συντηρείς στην κατάψυξη μέσα σε σακουλάκια τροφίμων.

Είναι μία εύκολη συνταγή που μπορεί να φτιάξεις και εσύ. Μην φοβάσαι πως θα αποτύχεις. Αν δεν δοκιμάσεις δεν θα ξέρεις. Τόλμησε να φτιάξεις αυτό το σπιτικό ψωμάκι και θα ανταμειφθείς από το αποτέλεσμα. Καθετί έχει νόημα όταν φτιάχνεται από τα χεράκια σου.

Στοιχεία Επικοινωνίας