Μαστίχα Χίου

Η μαστίχα έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας και παράγεται αποκλειστικά στη Χίο. Η μαστίχα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Είναι αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδης, αντιβακτηριδιακή και αντικαρκινική. Συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει τα επίπεδα της ολικής και της LDL (“κακής”)  χοληστερόλης στο αίμα, μειώνει τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα και βελτιώνει τα επίπεδα HDL (“καλής”) χοληστερόλης στον ορό αίματος. Ανακουφίζει από συμπτώματα έλκους, γαστρίτιδας, νόσου Crohn και δυσπεψίας.

Σχετικά με τη παραγωγή της μαστίχας, όσο και αν έχουν προσπαθήσει γεωπόνοι να φυτέψουν μαστιχοφόρο σχίνο και σε άλλους τόπους, δεν τα έχουν καταφέρει. Τα μαστιχόδεντρα αναπτύσσονται μονάχα στα ευλογημένα χώματα αυτού του βόρειου ελληνικού νησιού του Αιγαίου Πελάγους που ακούγεται στο όνομα Χίος.