Το σουσάμι αποτελεί πλούσια πηγή φυτικών πρωτεϊνών που ενισχύουν τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης είναι πλούσιο σε σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, ασβέστιο, ψευδάργυρο, φώσφορο και χαλκό. Διαθέτει αντικαρκινικές ιδιότητες, μειώνει τα επίπεδα αρτηριακής πίεσης στο αίμα, προλαμβάνει τον κίνδυνο οστεοπόρωσης, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδους διαβήτη, μειώνει τις φλεγμονές στους μύες, στις αρθρώσεις και τα οστά. Ακόμη, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Τέλος, το έλαιο του σουσαμιού συμβάλλει στη βελτίωση της στοματικής υγείας.