διαβήτης

Ποια διατροφική αρχή ισχύει για ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη;

 Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μία μεταβολική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διαταραχές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων. Η νόσος οφείλεται σε διαταραχή είτε της έκκρισης είτε της δράσης της ινσουλίνης είτε σε συνδυασμό αυτών των δύο, και έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση σχετικής ή απόλυτης έλλειψης ινσουλίνης. Διακρίνεται σε σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενο ή νεανικό διαβήτη και σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενο ή διαβήτη ενηλίκων.

Οι διατροφικές συνήθειες ασθενών με σακχαρώδη διαβήτη είναι ίδιες με τις διατροφικές συνήθειες που πρέπει να ακολουθηθούν από τον υπόλοιπο πληθυσμό, τους μη διαβητικούς δηλαδή.

Γενικότερα, η διατροφή για τον σακχαρώδη διαβήτη είναι η καλύτερη διατροφή που μπορεί να ακολουθήσει ο κάθε ενήλικας που είτε πάσχει είτε όχι από σακχαρώδη διαβήτη. Η διατροφική αρχή βασίζεται στην κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε φυτικές ίνες, σύνθετους υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κατανάλωση άπαχης πρωτεΐνης και γαλακτοκομικών, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, καθόλου γλυκά και καθόλου τηγανητές τροφές πλούσιες σε κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Οι υδατάνθρακες λοιπόν ταξινομούνται σε απλούς και σύνθετους. Στην κατηγορία των απλών υδατανθράκων ανήκουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα γλυκά, τα αναψυκτικά, η κρυσταλλική ζάχαρη ενώ στους σύνθετους υδατάνθρακες ανήκουν τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά και τα ζυμαρικά ολικής άλεσης. Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες.

Οι φυτικές ίνες διακρίνονται σε διαλυτές και αδιάλυτες. Οι διαλυτές είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του εντέρου, απελευθερώνοντας αέρια και οι αδιάλυτες προάγουν την αποβολή των κοπράνων αυξάνοντας τον όγκο τους.

Οι διαλυτές φυτικές ίνες είναι περισσότερο ωφέλιμες από τις αδιάλυτες σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη για το λόγο πως μειώνουν την μεταγευματική γλυκαιμία ελαττώνοντας τα επίπεδα ολικής και “κακής” χοληστερόλης (LDL) στον ορό αίματος. Διαλυτές φυτικές ίνες βρίσκονται στα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά ενώ αδιάλυτες φυτικές ίνες απαντώνται στα δημητριακά.

Γενικότερα, τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι φρούτα με φλούδα όπως το μήλο, τα αποξηραμένα φρούτα, η αγκινάρα, οι ξηροί καρποί και τα προϊόντα ολικής άλεσης (δημητριακά, ζυμαρικά), το καστανό ρύζι και τα όσπρια. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στη καλή λειτουργία του εντέρου καταπολεμώντας προβλήματα δυσκοιλιότητας.

Στη συνέχεια, αξίζει να γίνει μία αναφορά σχετικά με τον γλυκαιμικό δείκτη των τροφίμων. Τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη απελευθερώνουν γλυκόζη απότομα και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ταχεία αύξηση του σακχάρου πλάσματος. Για αυτό το λόγο αντενδείκνυνται οι τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όχι μόνο σε ασθενείς που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη αλλά και σε υγιείς ενήλικες.

Ο γλυκαιμικός δείκτης εξαρτάται και από την ωριμότητα του φρούτου/λαχανικού αλλά και από τον χρόνο βρασμού. Ουσιαστικά όσο πιο άγουρο είναι ένα φρούτο ή λαχανικό τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχει. Επίσης, όσο πιο λίγο βράζουμε τα λαχανικά/ζυμαρικά τόσο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έχουν.

Τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη είναι το άσπρο αλεύρι, τα άσπρα μακαρόνια και το κριθαράκι, τα γλυκά, οι καραμέλες, το κέικ, η κρυσταλλική ζάχαρη, η μαρμελάδα και το μέλι, τα σύκα και η ώριμη μπανάνα, η κολοκύθα, τα ποπ κορν, η σοκολάτα, το καρπούζι και ο ανανάς. Μέτριου γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα είναι η γλυκοπατάτα, οι σταφίδες, το βραστό καρότο, το ρύζι μπασμάτι, το παντζάρι, η παπάγια και ο φιδές. Χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη τρόφιμα είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, το σπανάκι, το ωμό κρεμμύδι, τα ωμά καρότα, τα μανιτάρια, το γάλα και το γιαούρτι, οι φακές, τα ρεβίθια, τα φασολάκια, οι μπάμιες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το ψωμί ολικής άλεσης, η βρώμη, το μούσλι, το καστανό ρύζι, το μήλο, το αχλάδι, οι φράουλες, τα δαμάσκηνα, το γκρέιπφρουτ και το μανταρίνι.

Ακόμη, δεν θα πρέπει ποτέ να ξεχνάς από τη διατροφή σου το ελιξίριο της ζωής, το νερό. Το νερό, με μοριακό τύπο Η2Ο, έχει μηδενική θερμιδική αξία και περιέχει αρκετά μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως Mg2+, Ca2+, K+, Na+, Cl, ορισμένα εκ των οποίων αποτελούν τους κυριότερους ηλεκτρολύτες του ανθρώπινου σώματος. Δρα προστατευτικά σε όλα τα συστήματα του ανθρώπινου οργανισμού, καρδιαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, νευρικό, μυϊκό, ουροποιητικό, ερειστικό. Ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος ώστε να διατηρείται σε φυσιολογικά επίπεδα και συμβάλλει στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε επιθυμητά επίπεδα (120/ 75 mmHg, συστολική/ διαστολική αρτηριακή πίεση).

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως ο κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός και έτσι και οι διατροφικές του συνήθειες και απαιτήσεις είναι διαφορετικές. Γι’αυτό τον λόγο, μην ακολουθείς προγράμματα διατροφής που βρίσκεις έτοιμα στο διαδίκτυο. Μην ακολουθείς προγράμματα διατροφής από γνωστούς και φίλους. Μην βάζεις την υγεία σου σε κίνδυνο. Επισκέψου έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο που θα σε βοηθήσει να αντιμετωπίσεις κάθε πρόβλημα και δυσκολία με σκοπό την βελτίωση της υγείας σου και με στόχο μια καλύτερη ζωή!

Δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα "Πένα Athens News"

Στοιχεία Επικοινωνίας