Διατροφή μετά από χολοκυστεκτομή

Μετά την αφαίρεση της χοληδόχου κύστης, δεν λαμβάνεις τίποτα από το στόμα έως ότου επανέλθουν εντερικοί ήχοι. Αργότερα ακολουθείς υδρική δίαιτα* και στη συνέχεια δίαιτα φτωχή σε λίπος. Στην αρχή απαιτείται η κατανάλωση μικρών και συχνών γευμάτων και στη συνέχεια η διατροφή του ασθενούς είναι όμοια με εκείνη των φυσιολογικών ατόμων.

*Υδρική δίαιτα (διαυγής):  δεν διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Αποτελείται από διαυγή υγρά (νερό, τσάι, χαμομήλι, αναψυκτικά, χυμοί φρούτων χωρίς ίνες, ζωμός κρέατος) ή τρόφιμα που υγροποιούνται στη θερμοκρασία σώματος (ζελέ) και αφήνουν ελάχιστο υπόλειμμα στο γαστρεντερικό σωλήνα. Το γάλα και οι χυμοί φρούτων δεν γίνονται ανεκτοί από τον ασθενή και αποκλείονται από την δίαιτα, η οποία είναι πάντα σε συμφωνία με τις προτιμήσεις του. Να σημειωθεί πως η διαυγής υδρική δίαιτα δίνεται σε ασθενείς που πρόκειται να υποστούν κάποιο χειρουργείο ή σε αρχική φάση ανάρρωσης μετά από χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα ή υπόκεινται σε οξείες γαστρεντερικές διαταραχές.

Μετά από τη φάση της υδρικής δίαιτας, ο ασθενής ακολουθεί ένα πρόγραμμα διατροφής χαμηλό σε λίπος με συχνά αλλά μικρά γεύματα. Αποφυγή τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά. Επιλογή τροφίμων άπαχων όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι άπαχο όπως τόνος, μπακαλιάρος, κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, κομπόστα, ζελέ,  τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως  προϊόντα ολικής άλεσης. Σιγά σιγά επανέρχεσαι στις φυσιολογικές διατροφικές συνήθειες.

Δεν ακολουθείς κανένα πρόγραμμα διατροφής χωρίς τη συμβουλή του ιατρού σου και τη συγγραφή προγράμματος διατροφής από τον διατροφολόγο σου.