Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση είναι μια χρόνια, προοδευτική, φλεγμονώδης νόσος που προσβάλλει τους νευρώνες του κεντρικού συστήματος. Δεν είναι μεταδοτική νόσος. Ο οργανισμός δεν αναγνωρίζει τη μυελίνη, μία ουσία των νευρικών κυττάρων και προσπαθεί να την καταπολεμήσει, με αποτέλεσμα την απομυελίνωση. Προσβάλλει κυρίως τις νεότερες ηλικίες, 20-40 ετών. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το στάδιο της νόσου. Μερικά εκ των οποίων είναι αδυναμία, απώλεια όρασης, ίλιγγος, αισθητικές διαταραχές, κινητικά προβλήματα, αταξία (έλλειψη συντονισμού), τρόμος, προσωπαλγία, δυσλειτουργία της κύστης και του εντέρου, καμπτικοί σπασμοί (κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας), εύκολη κόπωση, δυσφαγία, δυσαρθρία.
Σκοπός της φυσικοθεραπείας είναι η αποκατάσταση της λειτουργικότητας του ασθενούς μέσα από ένα πρόγραμμα αποκατάστασης είτε ενεργητικά είτε παθητικά.
Στόχοι της φυσικοθεραπείας είναι η μείωση της έξαρσης των συμπτωμάτων, η βελτίωση της συνέργειας των κινήσεων, η διατήρηση και αύξηση της δύναμης και της αντοχής των μελών, η μείωση της σπαστικότητας, η βελτίωση της ισορροπίας, της ευλυγισίας του σώματος και του συντονισμού των κινήσεων, η βελτίωση της βάδισης με στόχο την ευόδωση σωστού προτύπου, η βελτίωση της αναπνευστικής λειτουργίας και γενικότερα της ποιότητας ζωής.
Πολλά είναι τα είδη άσκησης που χρησιμοποιούνται σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση με στόχο τη βελτίωση της λειτουργικότητάς τους. Μερικά εκ των οποίων είναι η αερόβια άσκηση με τη χρήση δαπεδοεργόμετρου, κυκλοεργόμετρου, ασκήσεις δύναμης και αντοχής με τη χρήση λάστιχων γυμναστικής (καλό είναι τα βαράκια να αποφεύγονται ώστε να μην επιδεινωθεί η σπαστικότητα), ασκήσεις ισορροπίας, ασκήσεις συντονισμού των άκρων, αναπνευστικές ασκήσεις για την αύξηση του πνευμονικού όγκου και της πνευμονικής χωρητικότητας, ασκήσεις στο νερό (υδροθεραπεία), διατάσεις με στόχο τη χαλάρωση και την βελτίωση-αύξηση του εύρους τροχιάς των αρθρώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί πως η άσκηση με τη μέθοδο pilates φέρει θετικά αποτελέσματα στους ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση και πιο συγκεκριμένα βελτιώνει την ισορροπία και τη βάδιση. Βέβαια ο γνώστης της μεθόδου pilates πρέπει να είναι και γνώστης σε θέματα διαχείρισης και αντιμετώπισης ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Επιπλέον, η αερόβια άσκηση βελτιώνει όχι μόνο τη φυσική κατάσταση αλλά και τη διάθεση των ασθενών. Αυξάνει τη δύναμη στα κάτω άκρα μειώνοντας τη σπαστικότητα χωρίς τον κίνδυνο υποτροπής ή τα συμπτώματα της κόπωσης. Ακόμη, η κυκλική προπόνηση, έχει θετικά αποτελέσματα στη σωματική απόδοση, μυϊκή δύναμη, ισορροπία και διάθεση του ασθενούς. Τέλος, η υδροθεραπεία συμβάλλει στην αύξηση της δύναμης, της αντοχής και της ευλυγισίας χωρίς τραυματισμούς. Μειώνει τα συμπτώματα διότι το σώμα χαλαρώνει μέσα στο νερό. Προσοχή απαιτείται στη θερμοκρασία του νερού (όχι >28ο C) ώστε να μην αυξηθεί και επιδεινωθεί η σπαστικότητα.
Συμπερασματικά, ποτέ δεν πρέπει να αφήνεις τα συμπτώματα να καλπάζουν. Υπάρχουν λύσεις για όλα. Αντιμετώπισε το πρόβλημά σου με τη βοήθεια του φυσικοθεραπευτή σου. Ξεκίνα θεραπείες με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων αλλά και την επιβράδυνση επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Μην ξεχνάς πως ο στόχος σου είναι η βελτίωση της λειτουργικότητάς σου ώστε να είσαι ανεξάρτητος και να έχεις μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Τίποτα δεν είναι δύσκολο ούτε ανέφικτο αρκεί να το θες πραγματικά και να το προσπαθήσεις.
Δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα "Πένα Athens News"
- Σιδεράτου Στέλλα
- Ερμού 19, Μαρκόπουλο Μεσογαίας, 190 03
- 22990 49017
- stellasid91@gmail.com
- physio-diet.gr