ιώδιο και διατροφή

Γιατί είναι σημαντικό το ιώδιο στη διατροφή, ποιες είναι οι συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες του, τι προκαλεί η έλλειψή του και ποια τρόφιμα τον περιέχουν;

Το ιώδιο, ως συστατικό της θυροξίνης, ρυθμίζει την ταχύτητα του μεταβολισμού. Οι συνιστώμενες ημερήσιες ανάγκες του είναι 150 μg. Βασικό σύμπτωμα έλλειψής του (ιωδιοπενία) είναι η βρογχοκήλη (αύξηση διαστάσεων θυρεοειδούς αδένα – βρογχοκήλη μπορεί να παρατηρηθεί και στη θυρεοειδίτιδα Hashimoto (Runge M., et al., 2015). Πηγές πλούσιες σε ιώδιο είναι τα ψάρια, τα αυγά, τα δημητριακά και το μουρουνέλαιο. (Κυρανάς Ε., 2012)

Πηγές 

  • Κυρανάς Ευστράτιος, 2012: ΤΡΟΦΙΜΑ. Σύσταση, Προέλευση, Αλλοιώσεις, Επεξεργασία και Συσκευασία.
  • Runge S. Marschall, Greganti M. Andrew. ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ. ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ.2015, 264-265
Στοιχεία Επικοινωνίας