Κάλιο (K)

Κάλιο (K)

  • Αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα.
  • ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:

1)Καθορίζει την οσμωτική πίεση και το ισοζύγιο των ηλεκτρολυτών

2)Η σημασία του καλίου στη φυσιολογία του οργανισμού αφορά σε πολλά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων του αναπνευστικού, καρδιαγγειακού, του νεφρικού, του πεπτικού, του ενδοκρινικού.

3)Έχει μεγάλη σημασία στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων και της μυϊκής λειτουργίας.

  • ΤΟΞΙΚΟΤΗΤΑ:

1)Υψηλή πρόσληψη καλίου πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα μπορεί να οδηγήσει στην υπερκαλιαιμία, η οποία μπορεί να προκληθεί λόγω βαρέως τραυματισμού ή βαριάς λοίμωξης, λόγω παρουσίας μεταβολικής οξέωσης, νόσου του Addison (ανεπάρκεια αλδοστερόνης) και χρόνια νεφρικής ανεπάρκειας.

2)Η κατάχρηση συμπληρωμάτων καλίου επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων καλίου στον οργανισμό.

3)Τα αυξημένα επίπεδα καλίου στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή ανακοπή.

  • ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΛΙΟΥ: υποκαλιαιμία είτε από υπερβολική πρόσληψη καλίου από τα κύτταρα είτε από εξάντληση καλίου από το σώμα. Η υπερέκκριση ινσουλίνης, η αύξηση κατεχολαμινών, το σύνδρομο Cushing (αύξηση στεροειδών), τα διουρητικά αυξάνουν την απώλεια καλίου. Η χρόνια νεφρική νόσος, η διάρροια, ο έμετος και η κατάχρηση υπακτικών μπορεί να οδηγήσουν σε υποκαλιαιμία. Τα συμπτώματα είναι διαταραχές στο μυϊκό και νευρικό σύστημα καθώς και της καρδιακής, νεφρικής και μεταβολικής λειτουργίας.
  • ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΚΑΛΙΟ: οι απαιτήσεις των ενηλίκων για κάλιο εκτιμάται πως ανέρχονται στα περίπου 2 γραμμάρια/ ημέρα αλλά και η ημερήσια κατανάλωση των 3,5 γραμμαρίων δεν προκαλεί κάποιο πρόβλημα. Ωστόσο, η ημερήσια κατανάλωση >5,9 γραμμαρίων μπορεί να αποβεί επικίνδυνη για τα άτομα με ανεπαρκή νεφρική λειτουργία.
  • ΠΗΓΕΣ: όσπρια, ξηροί καρποί, ξερά και φρέσκα φρούτα κυρίως μπανάνα, πεπόνι, αβοκάντο, ακτινίδιο, πατάτα, σπανάκι, δημητριακά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέας ψάρια.

(Κατσιλάμπρος Ν., 2010)