Χλωριούχο Νάτριο

Νάτριο (Na) και Χλώριο (Cl)

  • Αποτελούν τους βασικότερους ηλεκτρολύτες στο σώμα, μαζί με το κάλιο.
  • ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ:

1)Το κατιόν του νατρίου συμμετέχει στη ρύθμιση της όσμωσης και του ισοζυγίου των ηλεκτρολυτών ενώ το ανιόν του χλωρίου έχει παθητική συμμετοχή στο ρυθμιστικό αυτό σύστημα.

2)Το νάτριο εμπλέκεται στη μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, στην ενεργό κυτταρική μεταφορά.

  • ΕΛΛΕΙΨΗ: Σπάνια έλλειψη νατρίου και χλωρίου. Ωστόσο, μειωμένα επίπεδα νατρίου και χλωρίου δεν οφείλονται σε δίαιτα αλλά σε μια σειρά από κλινικές καταστάσεις όπως καχεξία ή κάποιο μεγάλο τραύμα καθώς και υπερβολική λήψη διουρητικών. Απώλεια νατρίου, επίσης, μπορεί να παρατηρηθεί και από υπερβολική λήψη νερού, ψυχογενή ανορεξία, ελκώδη κολίτιδα, ηπατική νόσο, καρδιακή συμφόρηση με οίδημα, βαριά λοίμωξη, διάρροια. Η οξεία διάρροια αποτελεί το συχνότερο αίτιο ανεπάρκειας νατρίου. Τέλος, ο έμετος, η χρόνια νεφρική νόσος, η νεφρική ανεπάρκεια και η χρόνια αναπνευστική οξέωση μπορεί να προκαλέσουν εξάντληση χλωρίου.
  • ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΧΛΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑΤΡΙΟΥ:

1)Οι μέσες απαιτήσεις για το νάτριο εκτιμάται ότι ανέρχονται περίπου στα 500mg/ημέρα.

2)οι μέσες απαιτήσεις για το χλώριο είναι περίπου 700mg/ημέρα.

3)Η φυσιολογική πρόσληψη νατρίου (κυρίως από το αλάτι) ποικίλλει από 2-14 γραμμάρια/ημέρα.

4)Η φυσιολογική πρόσληψη χλωρίου (κυρίως από το αλάτι) είναι λίγο μεγαλύτερη από αυτή του νατρίου.

  • ΠΗΓΕΣ ΝΑΤΡΙΟΥ: αλάτι, τυρί γραβιέρα, φύκια, θαλασσινά, αλατισμένο βούτυρο, ελιές αλατισμένες, τυρί φέτα, σαρδέλες παστές, ρύζι, δημητριακά.
  • ΠΗΓΕΣ ΧΛΩΡΙΟΥ: σπαράγγια,, αντίδια, βούτυρο, αγγούρι, ψάρια, φακές, μαρούλι, γάλα, μπάμιες, ελιές, ντομάτες, φύτρο σιταριού.
  • Τα σνακς και τα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν πρόσθετο αλάτι απ’ ότι τα φυσικά τρόφιμα.

(Κατσιλάμπρος Ν., 2010)