Διατροφή και Αντιπηκτική Αγωγή

Κατά τη διάρκεια αντιπηκτικής αγωγής, χρήζει προσοχής η λήψη-κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνη Κ. Η βιταμίνη Κ είναι υπεύθυνη για την πήξη του αίματος και έτσι έρχεται αντιμέτωπη σε φάση αντιπηκτικής αγωγής. Παρακάτω παρατίθενται τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορεύονται κατά τη διάρκεια αντιπηκτικής αγωγής. Μεγάλη προσοχή να δώσεις και στις διατροφικές συμβουλές που αναφέρονται στο τέλος του άρθρου. Σε κάθε περίπτωση συμβουλέψου τον διαιτολόγο-διατροφολόγο σου πριν ξεκινήσεις να ακολουθείς οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής φτωχό σε βιταμίνη Κ ώστε να είσαι θερμιδικά και ενεργειακά ασφαλής.

Διατροφικές Συμβουλές

  • Δεν χρειάζεται να αποκλείσεις για πάντα αυτά τα τρόφιμα από τη διατροφή σου, καλό είναι να τα αποφύγεις για το αρχικό διάστημα προσαρμογής έως ότου ρυθμιστεί η δόση της αντιπηκτικής αγωγής. Είναι προτιμότερο να καταναλώσεις μικρή ποσότητα πράσινων λαχανικών καθημερινά (π.χ. 2-3 πιρουνιές), παρά να καταναλώσεις μία ολόκληρη μερίδα.
  • Θα κοιτάζεις τις ετικέτες τροφίμων ώστε να βλέπεις αν το τρόφιμο περιέχει βιταμίνη Κ.
  • Τα κατεψυγμένα τρόφιμα έχουν λιγότερη βιταμίνη Κ από τα νωπά γιατί μέρος αυτής καταστρέφεται στην κατάψυξη.
  • Τα ωμά λαχανικά περιέχουν λιγότερη βιταμίνη Κ από τα βρασμένα.