Οδηγός Διατροφής για Εφήβους

Φτιάξε εσύ την πυραμίδα της διατροφής σου

Πρωινό Γεύμα

Δημιούργησε ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωινό γεύμα για να παραμείνεις δυνατός, δραστήριος και υγιής καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σου. Μην ξεχνάς τη γνωστή ρήση “το πρωί τρώγε σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν άρχοντας και το βράδυ σαν ζητιάνος”.

Προτεινόμενα Πρωινά Γεύματα

Απόλαυσε ένα γρήγορο σνακ στο δεκατιανό σου

Δημιούργησε ένα πολύχρωμο μεσημεριανό γεύμα

Το μεσημεριανό σου γεύμα πρέπει να είναι πλούσιο τόσο σε μακροθρεπτικά συστατικά όσο και σε μικροθρεπτικά συστατικά. Τα μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεϊνες, ενώ τα μικροθρεπτικά συστατικά είναι οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα οποία δεν παρέχουν ενέργεια αλλά είναι σημαντικά για την υγεία μας.

Οι υδατάνθρακες είναι το κυριότερο θρεπτικό συστατικό (55-65%) και παρέχουν περίπου 4 θερμίδες/ γραμμάριο. Οι πρωτεΐνες (15-18% – 1-1,5 γραμμάριο/κιλό σωματικού βάρους) παρέχουν 4 θερμίδες/ γραμμάριο, τα λίπη (20-25%) 9 θερμίδες/ γραμμάριο, το αλκοόλ 7 θερμίδες/ γραμμάριο.

Προτεινόμενα Μεσημεριανά Γεύματα

Απόλαυσε ένα γρήγορο απογευματινό σνακ

Δημιούργησε ένα πολύχρωμο βραδινό γεύμα

Μη ξεχνάς το νερό

8-10 ποτήρια/ ημέρα

Μπορείς να καταναλώνεις 2 ποτήρια πριν και μετά από κάθε γεύμα

Γυμνάσου

Η γυμναστική θα σε βοηθήσει να παραμείνεις σταθερός στο ιδανικό σου βάρος, να αυξήσεις την δύναμη των μυών σου, να αυξήσεις την αθλητική σου απόδοση. Μην ξεχνάς να ενυδατώνεσαι, να καταναλώνεις 5 γεύματα/ ημέρα και 30 λεπτά πριν από την άσκηση να καταναλώνεις φρούτο (π.χ. μπανάνα) ή μέλι, 30 λεπτά μετά την άσκηση να καταναλώνεις αποξηραμένα φρούτα ή χυμούς ή ξηρούς καρπούς ή παστέλι και 2 ώρες μετά την άσκηση να καταναλώνεις το βραδινό σου γεύμα.

Οδοντική Τερηδόνα

Για να αποφύγεις, όσο το δυνατόν, την οδοντική τερηδόνα, απέφυγε να καταναλώνεις γλυκά. Η κατανάλωση σακχάρων ενοχοποιείται για την ανάπτυξη οδοντικής τερηδόνας και κυρίως η κατανάλωση σουκρόζης (επιτραπέζια ζάχαρη). Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποφυγή οδοντικής τερηδόνας είναι το πλύσιμο των δοντιών 2 φορές/ ημέρα και η τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.

ΙΣΧΥΕΙ:

Τρώω και χάνω κιλά

ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ:

Δεν τρώω καθόλου και χάνω κιλά

ΠΡΟΣΟΧΗ!!!

  • Αν δεν τρως καθόλου τότε αυξάνεις τις πιθανότητες για ΝΕΥΡΙΚΗ/ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΑΝΟΡΕΞΙΑ ή/και ΝΕΥΡΙΚΗ/ ΨΥΧΟΓΕΝΗΣ ΒΟΥΛΙΜΙΑ
  • Η νευρική ανορεξία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από άρνηση διατήρησης φυσιολογικού βάρους και ένα μανιώδη φόβο για αύξηση σωματικού βάρους. Σχετίζεται κυρίως με τον υποσιτισμό.
  • Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας και προκλητού εμετού. Είναι πιο συχνή από την νευρογενή ανορεξία.

Και οι δύο περιπτώσεις έχουν άσχημες επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, αναπνευστικό και γαστρεντερικό σύστημα, επηρεάζονται πολλά ζωτικά όργανα, δημιουργούνται νεφρικά και οδοντικά προβλήματα, παρατηρείται απώλεια ηλεκτρολυτών και βιταμινών, επέρχεται αφυδάτωση και σε ακραίες περιπτώσεις ο ασθενής οδηγείται στον θάνατο. Αντιμετωπίζεται, όχι πάντα, με συνεργασία διαιτολόγου – διατροφολόγου και ψυχολόγου – ψυχοθεραπευτή.

Να θυμάσαι πως κιλά χάνεις μέσω ενός εξατομικευμένου και ισορροπημένου προγράμματος διατροφής που συγγράφετε ΠΑΝΤΑ από διαιτολόγο – διατροφολόγο.

Δεν είσαι μόνος, -η.

Μίλα στους γονείς σου για το πρόβλημά σου!

Επισκέψου έναν διαιτολόγο – διατροφολόγο για να αντιμετωπίσεις το πρόβλημά σου.

Για όλα τα προβλήματα υπάρχουν λύσεις!

Επιγραμματικά . . .

  • Κατανάλωσε 5 γεύματα/ ημέρα
  • Κατανάλωσε 8-10 ποτήρια νερό/ ημέρα
  • Αύξησε την φυσική δραστηριότητα
  • Απέφυγε την κατανάλωση γλυκών, τηγανητών φαγητών
  • Περιόρισε τα φαγητά απ’ έξω και αύξησε τη κατανάλωση των σπιτικών φαγητών
  • Πλύνε τα δόντια σου
  • και……..

Χαμογέλα!

Στοιχεία Επικοινωνίας