ροδάκινο

Ροδάκινο

Το ροδάκινο αποτελεί πλούσια πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α, βιταμίνης Κ, βιταμινών του συμπλέγματος B, φυτικών ινών, σιδήρου, καλίου και ασβεστίου.

Τα ροδάκινα είναι φρούτα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει πως δεν συμβάλλουν στην αύξηση της γλυκόζης αίματος και αποτελούν κατάλληλη τροφή για διαβητικούς. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού και ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων “κακής” (LDL) χοληστερόλης στον ορό αίματος και μειώνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας. Τέλος, τα ροδάκινα αποτελούν πλούσια πηγή καροτενοειδών, κυρίως περιέχουν α- και β-καροτένιο.

Νεκταρίνια

Στην ίδια ποικιλία ανήκουν και τα νεκταρίνια τα οποία είναι μεν μικρότερα από τα ροδάκινα αλλά πιο γλυκά δε. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C και αυτά αλλά επίσης περιέχουν κάλιο, βιταμίνη Α (β-καροτένιο) , ασβέστιο και μαγνήσιο.

Το β-καροτένιο είναι ένα αντιοξειδωτικό το οποίο μετατρέπεται σε βιταμίνη Α. Το β-καροτένιο γενικά υπάρχει σε φρούτα και λαχανικά με έντονο πορτοκαλί, κόκκινο και κίτρινο χρώμα.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό αντιοξειδωτικό που περιέχει το νεκταρίνι είναι η λουτεϊνη. Ισχυρό αντιοξειδωτικό, λοιπόν, με αντικαρκινική δράση και αποτρέπει την ανάπτυξη ελεύθερων ριζών στο σώμα. Επομένως όσο περισσότερο καταναλώνουμε νεκταρίνια τόσο περισσότερο λουτεϊνη προσλαμβάνουμε.

Στοιχεία Επικοινωνίας