protein

Πρωτεΐνες

Αποτελούν το κύριο δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων του οργανισμού. Η δομική μονάδα της πρωτεΐνης είναι το αμινοξύ. Αποδίδουν 4 θερμίδες/ γραμμάριο. Είναι υπεύθυνες για την αποκατάσταση φθορών των ιστών. Αποτελούν την μοναδική πηγή αμινοξέων. Οι πρωτεΐνες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη μυϊκού ιστού. Κάθε πρωτεΐνη συντίθενται από μία αλυσίδα αμινοξέων. Η ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης ενός μέσου ενήλικα που δεν γυμνάζεται συστηματικά είναι 0,8-1,0 γραμμάρια πρωτεΐνης/κιλό σωματικού βάρους. Ενώ η ημερήσια πρόσληψη ενός ενήλικα που γυμνάζεται είναι 1,2-1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης/ κιλό σωματικού βάρους. Οι πρωτεΐνες μπορούν να διακριθούν σε ζωικής και φυτικής προέλευσης. Στις ζωικής προέλευσης πρωτεΐνες  συγκαταλέγονται το κρέας, τα πουλερικά, το ψάρι, τα θαλασσινά, το αυγό, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Στις φυτικές πρωτεΐνες συγκαταλέγονται τα όσπρια, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι (π.χ. λιναρόσπορος, κολοκυθόσπορος, ηλιόσπορος κ.ά.). 

Στοιχεία Επικοινωνίας