Κολύμβηση και Διατροφή

Κολύμβηση και Διατροφή

Το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κολυμβητές είναι η αφυδάτωση. Η πλειοψηφία των αθλητών καταναλώνει υγρά μόνο όταν έχει το αίσθημα της δίψας. Καλό είναι, οι αθλητές να διατηρούν ένα μπουκάλι αθλητικού ποτού στην άκρη της πισίνας σε όλη τη διάρκεια της προπόνησης, ώστε να πίνουν μεταξύ των σετ. Συστήνεται η αποφυγή ανθρακούχων ποτών γιατί προκαλούν κορεσμό και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση κατανάλωσης υγρών.

Η πλειοψηφία των αθλητών προπονείται 2 φορές/ ημέρα (πρωί- βράδυ). Έτσι, οι απαιτήσεις σε ενέργεια και υδατάνθρακες είναι υψηλές. Οι απαιτήσεις αυτές, βέβαια, εξαρτώνται και από άλλους παράγοντες όπως ένταση προπόνησης, σωματικό βάρος κ.ά. Το βαρύ προπονητικό φορτίο των αθλητών έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα γλυκογόνου στον οργανισμό και τελικά την εμφάνιση της κόπωσης.

Η αγωνιστική περίοδος διαρκεί έως και 25 εβδομάδες έως ότου υπάρξει κάποιο διάλειμμα από τις προπονήσεις. Είναι λοιπόν δυνατόν, οι αθλητές να υποφέρουν από έλλειψη γλυκογόνου και άδειες αποθήκες για διάστημα 6 μηνών. Έτσι, η σημασία των υδατανθράκων είναι ύψιστης σημασίας για τους κολυμβητές.

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ΑΓΩΝΑ