Ποιες τροφές εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό;

Οι πολυφαινόλες, συμπεριλαμβανομένων και των παραγώγων ταννίνης του γαλλικού οξέος (στο τσάι και τον καφέ), το οξαλικό οξύ που βρίσκεται στο σπανάκι, στα παντζάρια, στα βατόμουρα, στη σοκολάτα και το τσάι, το φυτικό οξύ που βρίσκεται στο καλαμπόκι, στα όσπρια και στα δημητριακά ολικής άλεσης, η φωσβιτίνη που βρίσκεται στον κρόκο του αυγού και διάφορα θρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο αναστέλλουν την απορρόφηση του σιδήρου στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα όταν οι παραπάνω διαιτητικοί παράγοντες καταναλώνονται με μια πηγή σιδήρου ή καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες τότε μπορεί να μειώσουν την απορρόφηση του σιδήρου σε αρκετά μεγάλο ποσοστό.

Στοιχεία Επικοινωνίας