Βιταμίνη Κ

Βιταμίνη Κ ή Φυλλοκινόνη

Είναι απαραίτητος συμπαράγοντας για την ηπατική σύνθεση πρωτεϊνών και παραγόντων που εμπλέκονται στη διαδικασία της πήξης του αίματος.

ΠΗΓΕΣ

  • Πράσινα λαχανικά όπως σπανάκι, μπρόκολο, μαρούλι, γογγύλια
  • Λάχανο
  • Παντζάρια
  • Σογιέλαιο
  • Ελαιόλαδο
  • Δημητριακά
  • Φρούτα
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Κρέας

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ

  • Άτομα που καταναλώνουν δίαιτες φτωχές σε βιταμίνη Κ ή/ και ακολουθούν χρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά βρίσκονται σε κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Κ.
  • Άτομα που παρουσιάζουν διαταραχές στην απορρόφηση του λίπους έχουν ανάγκη για αύξηση της διαιτητικής πρόσληψης βιταμίνης Κ. Τέτοιες διαταραχές είναι η στεατόρροια ή χρόνια διάρροια, χρόνια παγκρεατίτιδα, ηπατικές νόσους κ.ά.

ΕΠΑΡΚΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΒΙΤΑΜΙΝΗΣ Κ