Η Διατροφή στην Καλαθοσφαίριση

Το μπάσκετ μπωλ είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως. Οι απαιτήσεις της αγωνιστικής καλαθοσφαίρισης είναι ποικιλόμορφες και πολυσήμαντες. Η απόδοση του αθλητή στον αγώνα εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως η εξειδικευμένη τεχνική, η καλή φυσική κατάσταση, η ψυχική υγεία για την αντιμετώπιση της έντασης, των αντιξοοτήτων και δυσκολιών ενός αγώνα. Στόχος, λοιπόν είναι η αντιμετώπιση των παραπάνω παραγόντων.

Η καλαθοσφαίριση είναι ένα αναερόβιο άθλημα που επιβαρύνει όμως αισθητά και το σύστημα μεταφοράς οξυγόνου. Οι διατροφικοί στόχοι των αθλητών είναι η ρύθμιση του σωματικού βάρους, η επαρκής κάλυψη των ενεργειακών απαιτήσεων και η κάλυψη αναγκών σε βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και νερό. Τα ενεργειακά υποστρώματα που χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι οι υδατάνθρακες, τα λίπη και οι πρωτεΐνες.

Οι υδατάνθρακες αποτελούν το κύριο ενεργειακό στοιχείο στη διατροφή ενός καλαθοσφαιριστή. Μετατρέπονται στο σώμα σε γλυκόζη και γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού σε προσπάθειες που διαρκούν λίγο, αλλά περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. Η χρήση των υδατανθράκων πρέπει να είναι ανάλογη της έντασης της άσκησης.

Οι πρωτεΐνες δεν αποτελούν πρωταρχική πηγή ενέργειας. Ένας καλαθοσφαιριστής κατά μέσο όρο χρειάζεται περίπου 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Η αναλογία αυτή μπορεί να είναι και μεγαλύτερη (1,5 γραμμάρια) σε περίπτωση που το προπονητικό φορτίο είναι μεγάλο. Προσοχή στην υπερβολική κατανάλωση πρωτεϊνών διότι συμβάλλουν στην παραγωγή κετονικών ουσιών στον οργανισμό και αυτό έχει ως αποτέλεσμα αύξηση διούρησης και μείωση απόδοσης.

Τα λίπη αποτελούν σημαντική πηγή ενέργειας στον οργανισμό. Πιο συγκεκριμένα, όταν τα αποθέματα του γλυκογόνου στον μυ και το ήπαρ είναι περιορισμένα τότε η παραγωγή ενέργειας γίνεται από την χρήση των ελεύθερων λιπαρών οξέων.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία παρέχουν σχεδόν μηδενική ενέργεια, αλλά αποτελούν σημαντικό συμπαράγοντα για τη λειτουργία του μεταβολισμού. Οι διεργασίες παραγωγής ενέργειας δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.

Χρήζει σημασίας η αναπλήρωση υγρών πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από μία προπόνηση ή έναν αγώνα. Συγκεκριμένα, η προηγούμενη μέρα είναι η καταλληλότερη για κατανάλωση υδατανθρακικών ποτών. Δύο ώρες πριν από την προπόνηση ή τον αγώνα απαιτείται κατανάλωση 500 ml υγρών. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ή του αγώνα πρέπει να καταναλώνεται διάλυμα υδατανθράκων και ηλεκτρολυτών κάθε 15 λεπτά. Τέλος, απαραίτητη η αναπλήρωση υγρών και ηλεκτρολυτών μετά από την προπόνηση ή τον αγώνα. Για κάθε 0,5 κιλό σωματικού βάρους που χάνεται, ο αθλητής χρειάζεται δύο ποτήρια νερό.

Δημοσιευμένο άρθρο στην εφημερίδα "Πένα Athens News"