Οι διατροφικές απαιτήσεις κάθε τενίστα ποικίλλουν, αφού η ένταση και η χρονική διάρκεια την άσκησης επηρεάζονται άμεσα από διάφορους παράγοντες όπως η ικανότητα απόκρουσης του αντιπάλου, η συμμετοχή σε διπλό ή απλό παιχνίδι, η διάρκεια του αγώνα, το έδαφος του τερέν κ.ά.
Το κύριο καύσιμο είναι οι υδατάνθρακες, ενώ λαμβάνει χώρα και λιπόλυση, σε μικρότερο βαθμό όμως. Γενικά, οι διατροφικές απαιτήσεις του τενίστα δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές των υπολοίπων αθλητών. Συστήνεται διαιτολόγιο πλούσιο σε υδατάνθρακες και αυξημένη κατανάλωση υγρών.
Ο αθλητής είναι εκτεθειμένος στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Συχνά, κατά τη διεξαγωγή διαφόρων τουρνουά, η θερμοκρασία μπορεί να φθάσει και τους 50ο C, για αυτό ο αθλητής πρέπει να είναι καλά ενυδατωμένος προκειμένου να αποφύγει τον κίνδυνος θερμοπληξίας. Προτείνεται η πρόσληψη υδατανθρακούχων διαλυμάτων που προσφέρουν ενυδάτωση και καθυστερούν την κόπωση.
Τέλος, στο άθλημα παρατηρείται έντονη εφίδρωση και υπάρχει άμεσος κίνδυνος υπονατριαιμίας. Για αυτό, προτείνεται κατανάλωση ποτών πλούσιων σε ηλεκτρολύτες και υδατάνθρακες κατά την διάρκεια και μετά τον αγώνα, ιδιαίτερα όταν ο αθλητής πρόκειται να αγωνιστεί ξανά, σύντομα.
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ ΓΕΥΜΑΤΩΝ ΠΡΙΝ, ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ/ ΑΓΩΝΑ (ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ)
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΥΠΟΣΤΡΩΜΑΤΑ
- Υδατάνθρακες
- Λίπη
- Πρωτεϊνες
ΣΤΟΧΟΣ ΑΘΛΗΤΩΝ
- Ρύθμιση σωματικού βάρους
- Κάλυψη ενεργειακών αναγκών κάλυψη αναγκών σε βιταμίνες, ανόργανα συστατικά και νερό
ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΥΓΡΩΝ
Για κάθε 0,5 κιλό σωματικού βάρους που χάνεται, ο αθλητής χρειάζεται δύο ποτήρια νερό (υφίσταται κίνδυνος για απώλεια υγρών και ηλεκτρολυτών εξαιτίας της έντονης εφίδρωσης).
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
Κύριο ενεργειακό διατροφικό στοιχείο. Μετατρέπεται στο σώμα σε γλυκόζη και γλυκογόνο. Το γλυκογόνο είναι το κύριο καύσιμο του οργανισμού σε έντονες προσπάθειες που διαρκούν λίγο αλλά πάνω από 20 δευτερόλεπτα. Η χρήση τους στην διατροφή είναι ανάλογη της έντασης της άσκησης. Όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο μεγαλύτερη είναι η επί τοις εκατό συνεισφορά των υδατανθράκων. Όμως, όσο πιο έντονη είναι η άσκηση τόσο πιο γρήγορα επέρχεται η κόπωση.
ΛΙΠΗ
Σημαντική πηγή ενέργειας. Τα αποθέματα γλυκογόνου στον μυ και το ήπαρ είναι περιορισμένα. Έτσι, η χρήση των ελεύθερων λιπαρών οξέων για την παραγωγή ενέργειας μπορεί να καθυστερήσει την εξάντληση.
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
Δεν αποτελεί πρωταρχική πηγή ενέργειας. Ένας αθλητής κατά μέσο όρο χρειάζεται περίπου 1,2 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό σωματικού βάρους. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να φθάσει και τα 1,5 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους όταν για παράδειγμα είναι αυξημένη η προαγωνιστική προετοιμασία.
ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ, ΜΕΤΑΛΛΑ ΚΑΙ ΙΧΝΟΣΤΟΙΧΕΙΑ
Παρέχουν σχεδόν μηδενική ενέργεια, αλλά αποτελεί σημαντικό συμπαράγοντα για την λειτουργία του μεταβολισμού. Οι διεργασίες της ανάπτυξης, της παραγωγής ενέργειας και πολλές άλλες φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού δεν θα ήταν δυνατές χωρίς τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία.
“ΕΞΩ ΕΠΙΚΟΝΔΥΛΙΤΙΔΑ ΑΓΚΩΝΑ – ΑΓΚΩΝΑΣ ΤΕΝΙΣΤΑ (TENNIS ELBOW)”
Χαρακτηρίζεται από πόνο και ευαισθησία στον έξω επικόνδυλο του βραχιονίου, και πόνο κατά την ενεργητική έκταση της πηχεοκαρπικής υπό αντίσταση. Αφορά εκφυλιστική πάθηση των τενόντων των εκτεινόντων μυών του καρπού. Προκαλείται από υπερβολική φόρτιση των τενόντων των εκτεινόντων μυών του καρπού σε συνθήκες εκρηκτικών έκκεντρων δραστηριοτήτων, από επαναλαμβανόμενες υπομέγιστες φορτίσεις της περιοχής, από άμεση κάκωση από αντίπαλο ή από αθλητικό εξοπλισμό. Η φυσικοθεραπευτική αποκατάσταση περιλαμβάνει τεχνικές εγκάρσιας μάλαξης, στατικές διατάσεις, έκκεντρη ενδυνάμωση και φόρτιση της περιοχής. Πολλές φορές η αποκατάσταση έχει επιθετικό ή επιταχυνόμενο χαρακτήρα. Τα φυσικά μέσα περιλαμβάνουν διαθερμία, ηλεκτροθεραπεία, θεραπευτικός υπέρηχος, κρύο δινόλουτρο (σε οξύ – υποξύ στάδιο) κ.ά.