Ψωμί Ολικής Άλεσης

Σπιτικό και Εύκολο Ψωμί Ολικής Άλεσης

Θα χρειαστείς:

-1 κιλό αλεύρι ολικής
-1/2 κιλό αλεύρι σκληρό
-1 κ.γ. ζάχαρη
-2 κόκκους μαστίχα
-4 φακελάκια μαγιά
-1 κ.σ. αλάτι
-1 λίτρο χλιαρό νερό
-Κολοκυθόσπορο
-Λιναροσπορο
-Ηλιόσπορο
-Σουσάμι

Εκτέλεση

1) Σε ένα μικρό μπολ βάζεις 1 φλιτζάνι νερό (από το ένα λίτρο), την μάγια και την ζάχαρη-μαστίχα αφού τα έχει χτυπήσει στο μουλτι να γίνουν σκόνη. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνεις ένα μισάωρο να φουσκώσει.

2) Σε μεγάλο μπολ ρίχνεις το αλεύρι ολικής, το σκληρό αλεύρι, το αλάτι, το υπόλοιπο νερό, τον λιναρόσπορο, τον κολοκυθόσπορο, τον ηλιόσπορο και το μείγμα από το μικρό μπολ και ανακατεύεις-ζυμώνεις για τουλάχιστον 5-10 λεπτά. Σκεπάζεις το μπολ με μεμβράνη και πετσέτα και αφήνεις σε ζεστό μέρος χωρίς ρεύματα αέρος για τουλάχιστον 4 ώρες έως ότου διπλασιαστεί.

3) Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.

4) Χωρίζεις-κόβεις τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Αλευρώνεις λίγο τον πάγκο σου και παίρνεις το κάθε κομμάτι, το ζυμώνεις λίγο, του δίνεις μακρόστενο ή στρογγυλό σχήμα και το βάζεις στο ταψί (αφού έχεις βάλει πρώτα αντικολλητικό χαρτί). Χαράζεις τα καρβέλια, τα πιτσιλάς με νερό και προαιρετικά μπορείς να βάλεις λευκό ή μαύρο σουσάμι ή λιναρόσπορο.

5) Ψήνεις στις αντιστάσεις για περίπου 35 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο) μέχρι να ροδοκοκκινίσει το ψωμί.

6) Όταν ψηθούν, βάζεις τα καρβέλια στη σχάρα και αφήνεις να κρυώσουν καλά. Μην βιαστείς να τα κόψεις γιατί αν δεν έχουν κρυώσει καλά και τα κόψεις τότε στο εσωτερικό τους θα φαίνονται ωμά.

7) Μόλις κρυώσουν, τα κόβεις σε φέτες. Αυτά που θα καταναλώσεις την ίδια μέρα και την επομένη τα βάζεις στην ψωμιέρα ενώ τα υπόλοιπα μπορείς να τα βάλεις σε σακουλάκι και στην κατάψυξη.

 
Βασική προϋπόθεση αποτελεί το νερό. Θα πρέπει να είναι χλιαρό προς ζεστό, να το νιώθεις στο χέρι σου ζεστό αλλά μα μην σε καίει. Έτσι ενεργοποιείται η μαγιά. Αν είναι καυτό το νερό, καταστρέφεται η μαγιά ενώ αν είναι κρύο δεν ενεργοποιείται η μαγιά και δεν θα  φουσκώσει η ζύμη!