Οδηγίες Διατροφής για παγκρεατίτιδα

Οδηγίες Διατροφής για Παγκρεατίτιδα

Με τον όρο παγκρεατίτιδα εννοούμε τη φλεγμονή του παγκρέατος. Το πάγκρεας αποτελεί βασικό όργανο στην πέψη του οργανισμού και βρίσκεται πίσω από το στομάχι, στο άνω μέρος της κοιλίας.

Οδηγίες Διατροφής

  • Αποφυγή τηγανητών φαγητών
  • Μείωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως τυριά, αυγά, γλυκά
  • Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
  • Διακοπή καπνίσματος
  • Έναρξη σωματικής άσκησης (ποδήλατο, περπάτημα, κολύμπι)
  • Συχνή κατανάλωση μικρών γευμάτων
  • Αύξηση κατανάλωσης νερού και φυσικών χυμών
  • Αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών
  • Μείωση κατανάλωσης καφεΐνης (1-2 καφέδες/ ημέρα)

Τροφές που επιτρέπονται

  1. Γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυριά)
  2. Φρούτα χωρίς φλούδα και κομπόστες
  3. Κρέατα/Πουλερικά και ψάρια άπαχα π.χ. κοτόπουλο, γαλοπούλα, βακαλάος, γλώσσα, λιθρίνι, μπακαλιάρος κ.ά.
  4. Άλιπες σούπες π.χ. νερόσουπα (σκέτο ρύζι δηλαδή), ντοματόσουπα κ.ά.
  5. Λαχανικά χωρίς φλούδα και ωμά λαχανικά
  6. Ζυμαρικά καλά βρασμένα με λάδι και όχι βούτυρο
  7. Για επιδόρπιο: ζελέ φρούτων

Τροφές που αποφεύγονται

  1. Γαλακτοκομικά ολόπαχα (γάλα, γιαούρτι, τυριά)
  2. Φρούτα με φλούδα
  3. Κρέατα και ψάρια πλούσια σε λιπαρά π.χ. μπριζόλα, αρνί, σολομός
  4. Σούπες πλούσιες σε λιπαρά και ζωμούς κρέατος, λαχανικών κ.ά.
  5. Λαχανικά με φλούδα, όσπρια (μελιτζάνα, φακές, ρεβίθια κ.ά.)
  6. Ζυμαρικά al dente (μισομαγειρεμένα) με βούτυρο
  7. Γλυκά πλούσια σε λίπη π.χ. σοκολάτες

Προσοχή!!!

Δεν απορρίπτουμε φαγητά ή ομάδες τροφίμων εφόρου ζωής. Απλώς δεν καταναλώνουμε ορισμένα φαγητά που πιθανόν να μας ερεθίσουν κατά τη περίοδο της παγκρεατίτιδας. Όταν αισθανθούμε καλύτερα, επανεντάσσουμε και τις υπόλοιπες κατηγορίες τροφίμων (που αποφεύγαμε κατά τη διάρκεια της παγκρεατίτιδας) σε μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας!

Στοιχεία Επικοινωνίας