Συντήρηση Κρέατος

Το κρέας πρέπει να μεταφέρεται αμέσως μετά την αγορά του στο σπίτι, ώστε να μην αφήνουμε τους μικροοργανισμούς να πολλαπλασιαστούν. Για την συντήρηση λοιπόν του κόκκινου κρέατος πρέπει να προσέξουμε:

  1. Το ψυγείο να είναι πάντα καθαρό και στεγνό.
  2. Η θερμοκρασία να κυμαίνεται από 1-4οC. 
  3. Οι παράγοντες θερμοκρασία και υγρασία να διατηρούνται κατά το δυνατόν σταθεροί. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αν το ψυγείο ανοιγοκλείνει μόνο όταν είναι απαραίτητο και μένει ανοιχτό όσο γίνεται λιγότερο χρόνο.
  4. Ο καλύτερος τρόπος τοποθέτησης ενός κομματιού κρέατος στο ψυγείο είναι να μένει κρεμασμένο και χωρίς κάλυμμα, ώστε να αερίζεται από όλες τις μεριές. Όταν αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει, να τοποθετείται σε καθαρό και στεγνό σκεύος. Μην τοποθετείται το κρέας τυλιγμένο στο χαρτί του κρεοπωλείου στα πάνω ράφια του ψυγείου. Ενδέχεται να στάξει και να μολύνει και άλλα τρόφιμα που βρίσκονται ξεσκέπαστα από κάτω.  
  5. Να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι χειρισμοί μέχρι την ώρα του μαγειρέματος.
  6. Ο χρόνος που μπορεί να συντηρηθεί ένα κομμάτι νωπού κρέατος στο οικιακό ψυγείο εξαρτάται από το πόσος χρόνος μεσολάβησε από τον τόπο παραγωγής (σφαγείο), μέχρι την στιγμή που το αγοράσαμε. Εάν το κρέας είναι από φρεσκοσφαγμένο ζώο και οι συνθήκες ψυγείου μας είναι αυτές που αναφέραμε, μπορούμε να ξεπεράσουμε για το μοσχαρίσιο κρέας τις 10-12 ημέρες. Μεγαλύτερη προσοχή χρειάζεται στο χοιρινό κρέας, που ο χρόνος συντήρησής του είναι ο μισός του βοδινού. Όσο για τα σπλάχνα (συκώτι, νεφρά, καρδιές κλπ.) λόγω του αίματος που περιέχουν, δεν συντηρούνται παραπάνω από 2-3 μέρες.

ΠΗΓΗ

Thomas J. Montville, Karl R. Matthews, 2011: Μικροβιολογία τροφίμων

Στοιχεία Επικοινωνίας